Коментари

Скандал като от виц за Щирлиц

<ЛЮБОСЛАВА РУСЕВА>

Отбелязвайки деня на Съветската армия, Щирлиц се напи като дъска, след което – облечен в униформа на майор от НКВД, с наган и гола шашка в ръка, цяла нощ бяга пред сградата на Гестапо, крещейки “Ех, вашта мамка!”. И едва на следващия ден той със свито сърце осъзна колко близо е бил до провала.

 

Пропагандният филм „17 мига от пролетта“ роди безбройни вицове за руския шпионин Исаев/Щирлиц в сърцето на Хитлеровия режим в Германия през 40-те години на миналия век. Така всъщност се получи обратен ефект – Щирлиц се превърна в ярка комична фигура и пародийна илюстрация на съветската разузнаваческа школа.

Точно такъв, или поне като такъв се опитват да ни представят, изглежда и ген. Леонид Решетников, който през последния месец успя да забърка чутовен скандал. След като в прав текст обяви, че кандидатурата на новоизбрания български президент е била договорена между лидера на БСП и Москва, вече седмици наред интригата се задълбочава и даже вкара самия Румен Радев в обяснителен режим. Наложи се последният спешно да декларира пред австрийската агенция АПА, че не е проруски, а натовски генерал, което надали е достатъчно да разсее съмненията, че е скрита кремълска лимонка.

В интерес на истината, ген. Решетников се сети за разговора си с Корнелия Нинова с огромно закъснение. Има и едно любопитно обстоятелство – това се случи около две седмици след указа на президента Владимир Путин за пенсионирането на бившия разузнавач-анализатор от директорския пост в Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ). Медийни спекулации свързват неговата смяна през януари 2017 г. най-вече с провала на „опита за преврат“ в Черна гора и ареста на руски граждани в Сърбия, като Юлия Петровская намеква в The Insider, че той е осветил срещата си с Нинова тъкмо с тази цел – „да уплътни с пример внушението, че успехът в България е негово дело“.

 

Щирлиц се промъква към тайна германска установка. Мюлер дебне в тъмното и по някое време се провиква: – Стой, кой там? Щирлиц, това ти ли си? – Мюлер, много добре знаеш, че даже и да съм аз, няма да си призная!

 

Особено тъпото в случая е, че с хвалбите на Решетников руснаците хем злепоставиха „техните хора“ у нас, хем се самонакиснаха. Но още по-тъпото е, че такава среща между Нинова и шефа на РИСИ все пак е имало, тя се е провела през август и на нея е станало дума за Радев. Дали е била просто сгледа на кафенце, на която соцлидерката мимоходом е споменала кого БСП възнамерява да издигне или вече е издигнала, няма никакво значение. А с гневната си реакция, че казаното е лъжа, както и с яростните си обвинения, че руският генерал е уволнен за корупция и конфликт на интереси, тя допълнително хвърли съчки в огъня и предизвика Решетников да й отговаря.

„Нинова заяви, че съм уволнен за корупция. Слава Богу, аз още работя и тези думи тежат на съвестта на тази госпожа. Макар че точно съвест лидерът на БСП вероятно няма! Да клевети, да оскърбява, да лъже и да се извърта – това е подобаващото поведение за ръководителя на социалистите!”

Коментарът на Решетников в отворено писмо, публикувано първо в „Афера, беше последван и от интервю за същия сайт, в което той развеселено обясни, че е пенсиониран заради навършена възраст. Междувременно пък беше нанесен и далеч по-силен удар по новоизбрания президент, като в сайта на РИСИ бяха публикувани снимки и информация от… среща на самия Румен Радев с хора от института. От съобщението се разбра, че двама негови служители участвали в празненствата по случай патронния празник на Софийския университет „Св. Климент Охридски” в края на октомври и успели да се видят с Радев, което представлявало „първата среща на новия президент с чуждестранна аналитична структура“. И да се обяснява, че това пак е станало случайно, също няма никакво значение…

 

Щирлиц самодоволно крачеше по “Фюрерщрасе” и нищо не издаваше, че е руски шпионин, с изключение на руската му униформа и парашута, който се влачеше след него.

 

Да, много е вероятно Решетников да преувеличава своята роля, но да повторя – среща между него и Нинова е имало и е учудващо, че лидерът на БСП е споделяла плановете на партията си с шефа на Руския институт за стратегически изследвания – съвсем не маловажна структура, още повече работеща под прекия надзор на Кремъл. Тя е била длъжна да знае кой е Леонид Решетников, да има представа, че е с чин генерал-лейтенант и бивш служител на външното разузнаване на Русия, специалист по балканското направление и най-вече България, където е карал аспирантура. Най-малкото е можела да прочете какво е казал самият Решетников по телевизия „Евроком“ в интервю през март тази година, което впоследствие е било публикувано и в сайта на Национално движение „Русофили“. Тъкмо там той е представен като „известният руски политик и общественик Леонид Решетников, директор на Института за стратегическия изследвания при администрацията на руския президент“ и е цитиран да казва: „Ние скъсахме своите връзки, тъй като тръгнахме по един път, мислейки, че Америка ще ни помага. Но Америка не е помогнала на никого“, каза Решетников. Според него резултатът от помощта на ЕС и НАТО за България е никакъв. Решетников признава, че Русия има интереси в Сирия, както и в източното Средиземноморие и на Балканите. Експанзията на Русия още от времето на императорите е свързана с необходимостта от излаз на южни морета, а стремежът на Запада е да ни изтласка по на север, посочи той.“

През август, когато се е провеждала срещата с Нинова, този човек не е бил пенсиониран, камо ли уволнен за корупция. В момента той все още си е на поста и ще бъде такъв до януари, което с лекота оборва твърденията на соцлидера и прави крайно нелепи опитите да бъде изкаран изкукал пенсионер на такава важна позиция. Тези опити издават единствено гузност, оттам и обясненията стават все по-глупави и абсурдни. Не на последно място – и убийствено забавни, защото ако това е нивото на стратези, разузнавачи, аналитици и политици, то трябва да умрем от смях…

Скандал като от виц за Щирлиц

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top