Ралица Ковачева

Който се изправял срещу ламята помни, че на мястото на всяка отрязана глава растат две нови. Корените на злото са твърде дълбоки, за да вярваме, че за една година няколко хиляди души с плакати и свирки могат да ги изтръгнат из основи. Умни хора впрегнаха целия си интелект да ни убеждават, че сме употребени, наивни, продажни; че всяко действие е обречено, а истината е в съзерцателното...

Виж кой говори, разбери кой мълчи...

29 Юли 2014 - 17:58

Мнозина се питат откъде Бареков намери сили, смелост и... лудост да изнесе документи от архива на МВР, уличаващи Борисов в престъпления, които ако се докажат, правят невъзможно не само оставането му в българската политика, но и оставането му на свобода. Но и нещо повече – правят неволни съучастници милиони българи, които са харесвали и дали доверието си на бившия министър-председател. Даваме ли си сметка, дали като нация сме готови да признаем, понесем и носим срама от подобно съучастие. Поне на немците след 1945 година никак не им беше лесно.

Циганите като стока с двойно предназначение

28 Юли 2014 - 20:06

Можеш да спечелиш избори с това, че ги обичаш. Но също толкова успешно можеш да се представиш на избори и с това, че ги мразиш. Каквото и да е чувството, то се чува надалеч, защото циганите не могат да се качат на влак, без да крещят, камо ли ако тръгнеш да им изриваш с багер къщите. Такива децибели, каквито се носеха от гетото на Стара Загора, не бяхме чували по телевизора от участието на човека-глас в Евровизия.

Из делниците на един луд (21 – 25 юли)

27 Юли 2014 - 17:45

Не ни е работа, но смятаме, че Миков е подходящ за лидер. Партията няма спирт, извинете, спирит, както се казва, дух няма. С него начело БСП ще стане една весела партия. И ще отговори на европейските тенденции. Нали не сте забравили, че Юнкер почва от сутринта? С чай с ром. Или ром с чай, което не е същото… И Миков не робува на консервативни схващания, че до обяд не бива да се пие по-силно от джин с тоник. И ще намерят общ език. Еле па, ако седнат на една дамаджана новоселска гъмза. Но може и да не съм прав. Една може и да не стигне.

От същото лошо, но по-лошо от същото

26 Юли 2014 - 16:29

Странно е защо никой не протестира, когато мафията се кани да управлява заедно с олигархията. А пътем ще ни натовари и със заеми, за да си осигури удобен буфер чрез служебното правителство. Новата коалиция между ГЕРБ, ДПС, президента и току-що подалия оставка кабинет „Орешарски” е може би най-циничната, която сме виждали досега. И може би този път гневът няма да не се сведе само до няколко бутафорни пърформанса.

Четири бири и оркестърът да свири

25 Юли 2014 - 05:44

Единственото, от което ще се интересуваме през цялото лято, е с кого ще се коалира ГЕРБ. Както хитът на миналото лято беше „Кой“, така сега ще е „С кого“. И колкото повече питат Борисов с кого ще се коалира, толкова повече той ще отговаря, че с никого. И че ако няма 121 депутата в бъдещия парламент, няма да управлява. Което означава, че ще управляват отново същите, на чийто отказ от управление сега се радваме.

Политическата страст по новото

23 Юли 2014 - 07:42

Буквално преди дни станахме свидетели на поредно политическо цунами. Университетски преподавател по право сформира партия, на която дори не счита за необходимо да й измисли някакъв идеологически етикет. Кръщава я на себе си и отива на избори. Едва шест седмици след нейното основаване професорът печели национални парламентарни избори с 34% и е на път да стане премиер.

Банков съюз? Ко? Нье!

21 Юли 2014 - 21:31

Колкото по-близо сме до Брюксел, толкова по-трудно ще бъде да се заобикалят правилата и да се подменят националните интереси с частни. Защото се видя, че отказът да се сдаде суверенитет на ЕС не е защита за националния интерес – напротив, вече повече от година се питаме Кой управлява България и именно пълното разнищване на случая КТБ може да даде отговор на този въпрос.

Из делниците на един луд (14-18 юли)

20 Юли 2014 - 17:59

Стоян Александров вика, че било глупаво случващото се в КТБ да се нарича „Грабеж на века”. Разбира се, че е глупаво. Та векът едва е започнал! Един Господ знае още колко грабежи ще преживеем до края му. За последните 25 г. това е вторият грабеж. Слава Богу, онзи от 1996-97 г. остана по сметката на стария век и сега почваме на чисто. Но мисля, че докато чакаме следващия грабеж, можем временно да наричаме „грабеж на века” този.

Добре дошли на дъното!

20 Юли 2014 - 06:56

Въпреки че в България скандалите извират през минута и се забравят след около три секунди, никога пред очите ни не се е разгръщал подобен цинизъм. Добрата новина е, че вече се знае кой кой е, какво представлява и колко можем заедно. Паднаха всякакви паравани и смокинови листа. Видя се, че зад маските на морализаторите стоят обикновени нахалници и необикновени егоисти.

Всяко зло за добро и обратно

19 Юли 2014 - 13:34

Задкулисието започна панически да дърпа завесата на политическия театър ту в едната, ту в другата посока и се видя, че зад видимите големи трупи стоят все по-малки, които подават репликите от набързо скалъпен сценарий. Засега на сцената нещата са сведени до двама. Очакваме завесата да се раздере и да се покаже Единия, който се е заврял в най-тъмното кьоше на задкулисието.

Страници

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев

dr.tonyfilipov (at) abv.bg

0885 233 691

Връзки