Владимир Шопов

Повечето по-снизходителни коментари за неуспеха на шотландския референдум за независимост гласят, че разумът е надделял. Битката на разума и емоцията, главата и сърцето приключи в полза на първите. Повече от двегодишната кампания стана интересна едва на финалната права, а няколко изследвания за кратко почти я превърнаха в политически трилър.

Какво означава няма държава

18 Септ. 2014 - 11:47

Държавата започва с готовността на едни хора да сключат договор помежду си. Те го правят по една много основателна човешка причина – да запазят достойнството си. Според обществения договор институциите разкриват и наказват извършилите престъпление и го правят от името на всички. Така има възмездие и справедливост, няма саморазправа, няма отнето човешко достойнство. Има граждани и закони, които регулират отношенията помежду им.

Покажи ни тия хора (как да изберем своя кандидат за депутат)

17 Септ. 2014 - 10:21

Защо е важно да имаме предпочитание (преференция) за определена личност? Защото истинският избор не е избор измежду абревиатури, а измежду хората, които ще свършат работата. Когато избираме кой да ни ремонтира банята, търсим обяви в интернет, четем коментари във форумите, питаме познатите си в социалните мрежи и кварталната градинка. Защо да сме готови да отделим толкова време за една баня, но не и за един парламент?

Из делниците на един луд (8 – 12 септември)

14 Септ. 2014 - 18:15

Бойко вика, че за разлика от 2009 г., сега имат опит: „Имаме във всички сфери експерти, които са и управлявали. А пък тези, които дефектираха вече не са в партията.” Дефектирали?! Да не би да има едно „т” в повече? Щото дефектират машините. Хората дефекират, насират се, казано по народному. Но за съжаление, трудно е да се каже какво е имал предвид. Когато имаме работа с образованост, спряна на ранна фаза, можем само да гадаем.

Сам юнак на коня

13 Септ. 2014 - 09:05

Едва ли са останали много хора, които не са чули за впечатляващото постижение на Кристалина Георгиева. Номинацията за заместник-председател на европейската комисия и ресор бюджет и човешки ресурси е изключително висока оценка за нейния професионализъм. Тя ще бъде един от седемте заместници на шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер и ще бъде де факто втори „първи вице-председател“.

Българските поуки от Комисията „Юнкер”

11 Септ. 2014 - 12:41

Брюксел дава посоката, но как ще я следваме зависи от нас. Защо, например, да не заложим на същите политически приоритети, на които залага ЕК? Защо да не взаимстваме модела на съставяне на ЕК при съставянето (съвсем скоро) на следващото българско правителство? Ние решаваме – на пети октомври.

Образцов цинизъм

9 Септ. 2014 - 18:20

Резюме: Докато половин България е залята от вода и тъне в тиня, служебният премиер Георги Близнашки асфалтира улица в родното село на майка си. Подобно безочие не се е срещало от времената на соца, когато Григор Стоичков облицова в мрамор Горна Малина. Най-нагло е обаче увеличението на субсидията за Президенството, назначило служебния кабинет.

Ненужен страх

8 Септ. 2014 - 18:16

Служебното правителство започва да изпада в странна парализа, която сериозно се разминава с надеждите на мнозина и изненадва приятно други. Това е най-видно от неговото поведение по повод необходимото осъвременяване на анализа на общата среда и заплахи за сигурността, в която се намира България и откритото назоваване на поредица рискове, свързани с Русия и нейното поведение през последните години.

Из делниците на един луд (1-5 септември)

7 Септ. 2014 - 16:18

Чета в „Новинар” за различните гадателски науки. Особено ме заинтригува румпологията, гадаене по задни части. Задникът се намазвал с къна и се отпечатвал върху папирус и по тоя отпечатък се гадае.Та си помислих, че ако се намери един достатъчно голям пергамент и на Пеевски му се направи такъв отпечатък, ще се види, че в скоро време ще му яде задникът баница. Така мисля.

Стига сте дър-дър-дърдорили

6 Септ. 2014 - 15:23

Онова, което ще ни говорят политиците през месеца до изборите, наистина няма нищо общо с нас – то е отвлечено, невежо, високопарно, лицемерно, манипулативно, то е просто непоносимо. Но точно този месец не казвайте, че не искате да имате нищо общо с политиката. Животът на дори едно невръстно бебе, което още не е излязло от най-малкия размер памперс, се пресича с нея, камо ли животът на всеки от нас.

Ново НАТО?

5 Септ. 2014 - 12:46

Срещата на върха на НАТО в Уелс е сред най-важните в историята на организацията. За много хора краят на комунизма я остави без мисия, а в пренареждането на Европа тя почти тихомълком се разшири и залиня. 1989 година се възприе като необратимо продължение на основното постижение на „стария континент“ – край на войните. В ерата на терористичните заплахи тя изглеждаше твърде тромава и военизирана.

Страници

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев

dr.tonyfilipov (at) abv.bg

0885 233 691

Връзки