Владимир Шопов

Да се съгласим, че от нашия футбол е останал единствено корупция, черно тото и вандалщина не е трудно. Доста по-трудно излиза да видим някои наченки на активност и ангажимент от привърженици, които не са готови да изоставят и забравят своите клубове и просто да махнат с ръка. Това е кратката история на тази странна непримиримост.

Оригваме се на фасул, мечтаем за кебапчета

29 Окт. 2014 - 18:42

Не любителите властват днес, а мразителите. Неопитомелият дивак, агресивен, циничен и безскрупулен и неговите водители – мразителите на културността и човещината са героите на нашето време. Те се търсят и се намират, подобни в умствено и нравствено отношение, като краставите магарета. Недоволството не е модерно – модерно е да си доволен на всяка цена, но най-добре е да е лесно и евтино, и бързо.

Протестно общество

28 Окт. 2014 - 16:42

Протестите са вече ежедневни, навсякъде, по всякакви поводи и властта все повече е принудена да се съобразява с тях. През последната година се случи тази „точка на пречупване“, която ги прави все повече норма, начин на живот. Превръщането им във фактор на промяна обаче е много сложна задача, с която едва сега се захващаме като общество.

Из делниците на един луд (20-24 октомври)

26 Окт. 2014 - 17:04

ВСС се ядоса на Радан, щото казал, че за да има съдебната реформа, „трябва да бъде изкъртено мафиотското влияние на ВСС и прокуратурата.” Магистратите се засегнали: „Обвинявайки ВСС и прокуратурата в „мафиотско влияние”, на практика се заявява, че България не е демократична и правова държава…” Да, точно това се заявява. И освен, дето се заявява, ами е и верно.

Как работи „моделът Кой”

24 Окт. 2014 - 15:50

Ако проследим публичните дебати по случая КТБ ще видим, че стриктно се следва модел, прилаган успешно по отношение на други обществено значими въпроси: мимимум фактология - максимум заклинания; омотаване в експертност; заглушаване на въпросите; протакане във времето; промяна на правилата в движение. Безименност и безнаказаност - двете „б”-та са ключов елемент на "модела Кой".

Банковият съюз все още не знае, че България иска да участва

23 Окт. 2014 - 07:12

Почти три месеца след решенията за влизане на България в европейския банков надзор държавата на практика не е предприела никакви реални стъпки в тази посока. Това показва проучване на Редута.бг. Очевидно решението е била резултат на лятната паника, остава да видим дали задаващото се правителство ще заеме страната на правилата и доброто управление.

Фестивал на тиквата (оптимистичен очерк)

21 Окт. 2014 - 08:59

Фестивалът продължава вече две седмици след изборите под формата на преговори за съставяне на кабинет. В навечерието на Хелоуин ще се конституира и новоизбраното 43-то Народно събрание. Това са все поводи за възторг и оптимизъм у немалко журналисти и интелектуалци. За съжаление обаче, не липсват и песимисти, които помрачават празничната атмосфера.

Честит ни Бареков, хак ни е Баракова

20 Окт. 2014 - 13:59

Демокрацията гарантира само, че ще преброи гласовете на избори и ще обяви победата на този, който е получил най-много гласове. А какъв е той, не е неин проблем. Ако е човек с диктаторско мислене, това е проблем на гласувалите, те са именно факторът, който може в рамките на изборния ден да превърнат демокрацията в нейната пълна противоположност – диктатура. Демокрацията не тегли гласовете, тя ги брои.

Из делниците на един луд (13-17 октомври)

19 Окт. 2014 - 16:26

Бареков вика, че между програмите на неговата партия и на ГЕРБ "нещата се припокриват 99%".Обаче тоя един процент разлика не бива да се подценява. Нийл Деграс Тайсън, доктор по астрофизика и космология, твърди, че между гените на човека и тези на шебеците има точно 99% съвпадение? 1% само ги отличава! Обаче каква разлика има понякога между поведението на човеците и шебеците!

Реформатори под омраза

18 Окт. 2014 - 16:21

Как да мразим най-добре Реформаторския блок е нова обществено практикувана дисциплина. Тя се разгърна и стана особено популярна след изборите, когато политическата сила все пак постигна резултат и има представителство в новото Народно събрание, за разлика от предишни откровени провали на разпарчетосаното синьо пространство.

ДПСландия

17 Окт. 2014 - 15:44

Освен „сатанизиран“ Ахмед Доган си остава и сред най-хвалените политици. Малко са в неговия бранш, които не са се прехласвали пред политическо му дълголетие и способности. Бойко Борисов си остава сред най-големите заявени негови почитатели. Феновете и фенките сред журналистическата гилдия периодично не успяват да сдържат адмирациите си.

Страници

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев

dr.tonyfilipov (at) abv.bg

0885 233 691

Връзки