Ралица Ковачева

Това журналистите са недостойни хора, как могат да пишат подобни неща, да се ровят в тия боклуци, чудят се хората. Но все пак – щом го пише във вестника... Гледат новините по телевизията, най-вече заради прогнозата за времето. А когато почне турският сериал, улиците се опразват, а от всички прозорци кънтят любовните клетви и риданията на героите – хората са стари и недочуват.

Малък наръчник за детоводители

26 Авг. 2014 - 19:52

Да чакаме учебниците и училището да ни научат децата, не е нищо друго, освен безотговорност и чисто човешко бездарие да изпълним ролята си. Детоводителят е нещо повече от родител. Той е онзи, който е хванал детето за ръка и го води напред, защото е осъзнал задължението си да напътства и да отваря хоризонти пред „младенческите духове“.

Когато умира звезда

25 Авг. 2014 - 15:51

Как си отиват известните и талантливите? Понякога тъжно и самотно. Друг път пред очите на всички с детайли около техния живот, заболяване и смърт, извадени безпощадно на показ. Научи ли ни на състрадание кончината на Робин Уилямс и как изпращаме в България своите звезди, в чиито сривове, последни мигове и достойнство жълтите медии ровичкат без уважение?

Реформаторите наясно, че не са наясно

24 Авг. 2014 - 14:16

Цялото това изявление, тъй чакано от хора, които се чудят има ли изобщо за кого да се гласува, е толкова объркващо, че на всеки, който го прочете, му става ясно само едно: Реформаторският блок не е наясно какво да прави нито със себе си, нито с ГЕРБ, нито с България.

Ако не ние - Кой

21 Авг. 2014 - 19:43

Окопали сме се във враждуващи лагери и на никаква цена не бихме признали, че проблемите ни са общи. Защото няма добри и лоши „олигарси”, няма добра и лоша манипулация, няма начин слугинажът да бъде определен като добра практика, дори и искрено да вярвяш, че работиш за добра кауза.

Из делниците на един луд (11-15 август)

17 Авг. 2014 - 12:15

Английската версия на сайта на правителството била пълна с грешки. За премиера пишело: „Проф. Близнашки е един завършил от английската гимназия...” Така ми съобщават нигерийските другари, когато спечеля някоя награда, или искат да ми дарят наследство. За културния министър пишело, че има няколко магистърски степени по история в СУ. А той, сиромашкият, има само една. Старши лейтенантският чин на Евгения Раданова станал дърти лейтенантски и т.н.

Повече от касиер и пазач

12 Авг. 2014 - 08:07

Седмици наред критиците на президента настойчиво обясняват, че служебното правителство на практика не може и не трябва да бъде повече от един обикновен касиер и пазач на държавата за два месеца. Финансовата несигурност, поредното еврофиаско, тоталната неустойчивост на цели публични системи, енергийните неизвестни, външнополитическата изолация и още редица обстоятелства обаче правят тези критики неособено смислени.

Из делниците на един луд (4-8 август)

10 Авг. 2014 - 17:14

Борисов, вика по телевизора: „Ако искаме да няма задкулисие, аз трябва да съм премиер.”
„Ако. Каква голяма дума.” И колко опасна…
Обаче нема ако, ще се върне. Той е като маларията, винаги се връща. Ще стане премиер и всичко ще е пред кулисите. Обаче лампите ще са изгасени… Щото лампите, демек медиите, са на Пеевски. И той решава дали да бъде светлина.

ББ 2.0

9 Авг. 2014 - 07:28

Познатият Борисов се завърна. Драматични обрати, внезапни обръщания на аргументацията, редуване на привидно спокойствие и остра изнервеност, избягване на неудобни въпроси. Знаковото рязане на лентите също е пак на екрана, дори магистралите са отново тук. Сякаш нищо не се променило, само малко време е изтекло.

Правилата на Чехов да живеем културно

8 Авг. 2014 - 07:26

В българския език няма термин за „човек, който се нагажда според обстоятелствата". В тълковния речник като синоними на хамелеон фигурират „безпринципен, конюнктурен, приспособим, променим, непостоянен, несигурен, изменчив", но в нито един от тях не се срещат нюанси като в очумеловските превъплъщения на Чехов. В същото време у нас не липсват отделни лица и цели трудови колективи, за които да се каже, че са безпринципни или конюнктурни.

Територия на предизвестените бедствия

5 Авг. 2014 - 11:21

В суматохата около служебният кабинет, предсрочните избори, КТБ и т.н. пропускаме важни въпроси и отговори за животозастрашаващи ситуации като тази на наводнението в Мизия. Повтаряемостта на статистиката за разрушени къщи, потопени населени места и жертви само до средата на настоящото лято плаши. Престава да бъде важно кой е виновен или кой ще поеме отговорността, а как в общата безотговорност ще бъде намерено решение на въпроса до кога?

Страници

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев

dr.tonyfilipov (at) abv.bg

0885 233 691

Връзки