Владимир Шопов

Някои мелодраматични наблюдатели сигурно вече се обявили, че след последната китайска криза светът вече не е същия. Непрестанно нарастващата драматичност, с която се представя случващото все по-често изкарва от пропорция различни събития и допълнително усилва усещането за тяхната значимост. Но ако икономистите ще спорят дълго за случилото се, няма съмнение, че китайската претенция за...

Грозни, мръсни и зли

28 Авг. 2015 - 20:58

Живеем от предния пик на войната по пътищата, както клиширано я наричаме, до настоящия, а после и до следващия, ако сме сред оцелелите. Стъписваме се, натъжаваме се, прекръстваме се и продължаваме в своята несигурност. Грозните, мръсните и злите пишат статистиката на нашия страх. Колкото и да се възмущаваме, призивите за цивилизованост няма да свършат работа.

Гербомолът се строява

27 Авг. 2015 - 17:28

Ден и нощ, в зной и дъжд те работливо пазиха вратите на ЦИК, вместо мързеливо да поръсят със захар – така героично би могла да звучи тази история. Само че тя не е героична. Тя е отчайваща, безнадеждна. Показва ни, че ние вече сме свели целия живот до победата на една партия над друга. От всичко друго сме се отказали.

Туркменбаши – образ и подобие

25 Авг. 2015 - 20:59

След като обяви, че всичко в държавата лежи върху плещите му, премиерът Бойко Борисов избра и подходяща дестинация за трупане на челен опит в областта на единовластието. Той е в Туркменистан по покана на Гурбангули Бердимухамедов, който продължава авторитарната линия на предшественика си Туркменбаши. Включително с това, че приживе си издигна паметник в центъра на столицата Ашхабад.

Ах този Лео Меси на историята, този Тукидид на футбола

24 Авг. 2015 - 21:25

Вече няма особено значение дали Божидар Димитров ще бъде пенсиониран по настояване на интелектуалци и част от академичните среди, или ще продължи да произвежда увлекателни медийни сюжети с героично-комичен привкус. След летния фарс с чудотворното кайначе в Голямата базилика в Плиска каквото и да каже директорът на НИМ, то ще се приема като приказки на човек, обсебен от някаква мания.

Българска рулетка

20 Авг. 2015 - 20:08

Животът в България все повече прилича на опасна рулетка, ежедневна надпревара с постоянно нарастващата вероятност да ви сполети нещастие в резултат на хаос, недоглеждане, агресия. Всеки българин може да си направи собствен списък на нещата, които най-вероятно могат да го връхлетят. Много от тях вече приемаме за неизбежни, част от пейзажа, факти на ежедневието, които няма кой и как да промени.

Мързеливият син и неволята

14 Авг. 2015 - 17:10

Едно бръснарче се изплъзнало и ходело да крещи в трап, че „царят е клепоух, царят е с магарешки уши“, защото държи ли се такава тежка тайна в една лека човешка душа. Над трапа поникнала свирчовина, а свирките запели: царят е с магарешки уши. И тогава царят почнал да отстрелва свирките.

Живата вода и храмът на обречените

12 Авг. 2015 - 18:38

Вече имаме заявки за три години напред от братски народи. Договорили сме бартер светена вода срещу петрол с Венецуела, а от следващото лято на плажа Варадеро в Куба ще се продава само българска лечебна вода „Волен“ (от същата ще доставяме на Ватикана за целите на екзорсизма). Имаме и поръчка за доставка на 1 милион литра жива вода за Русия, затова ще изградим специален водопровод – „Св. Южен поток“, защото, речено е: където е текло, пак ще тече.

Бицепси на каузата

11 Авг. 2015 - 22:30

Опасността от профанизация на протестите нарастват драматично. Миналата седмица заседание на общинския съвет във Варна бе буквално отвлечено от нахлули групи протестиращи и го превърнаха в притеснителна илюстрация на рисковете да успеем да обезсмислим и малкото положителна социална динамика в обществото ни. (Снимка: Спас Спасов, в-к „Капитал“)

Из делниците на един луд (3-7 август)

9 Авг. 2015 - 18:08

Огнян Минчев пред „Дневник”: „Нараства опасността от утвърждаване на един "мек авторитаризъм". Категорично не сме съгласен. Думата „опасност” предполага определен процент вероятност. Но когато този процент стане 100, опасността е прераснала в действителност. Например когато влизаш в турска баня, има опасност. Когато излизаш вече няма опасност… Та в случая това, което по-рано изглеждаше като опасност, вече е реалност.

Подигравка от „Лафка“

9 Авг. 2015 - 06:10

Божидар Димитров измисли поредното чудо, този път заедно с в. „Стандарт“. За Голяма Богородица на 15 август вестникът ще раздаде във веригата „Лафка“ 10 000 флакончета със „свещена вода“ от Голямата базилика в Плиска. Вероятно в базиликата, където скоро ще се извършват сватби и кръщенета, вече ще могат да се купуват не само свещи и сувенири. По всичко личи, че там ще се предлагат и кафе, цигари, безалкохолни напитки, лотарийни билети, бърз кредит...

Страници

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев

dr.tonyfilipov (at) abv.bg

0885 233 691

Връзки

„Редута.бг” се обслужва

от счетоводна къща „Лавейа”

бул. Княз Дондуков”, № 49

Tel: +359 2 988 84 04

Mobile: +359 888 60 72 70
Mail: sk.laveia@gmail.com