Веселина Седларска

Не успяваме, защото не полагаме чак толкова усилия, колкото си въобразяваме, че полагаме. Не успяваме, защото усилията ни са обезсмислени още на стартовата линия, предопределени, обречени, тъй като българските екипи се създават, за да спечели от работата им обикновено един, двамина, а не всички. Не успяваме, защото все още не сме разбрали, че успехът може да е само общ.

Референдуми по Наполеон, Омир, Сенека, Цветан Тодоров и...

29 Юни 2016 - 16:38

Първото допитване до волята на народа се е състояло под стените на Троя. Със своеобразен референдум сред еврейското население на Йерусалим е разпънат и Христос. Някъде по това време Сенека пише: „След като заблудата на отделни хора е довела да всеобща заблуда, всеобщата заблуда на свой ред води до заблуда на отделния човек”. В своето време Сенека не е можел да предполага какво ще се случи, когато в технологията на „всеобщата заблуда” ще се включат модерните медии.

Шекспир след „Брекзит“

28 Юни 2016 - 14:48

Щеше ли референдумът във Великобритания да приключи така печално, ако британски изследователи не бяха сканирали гроба на великия поет и драматург? Какво биха си казали Шекспир и Ричард Трети на паркинг в град Лестър? Защо творецът съжалява, че не се е насочил към театъра на абсурда? Кой е Калибан и къде точно се намира краят на света? Отговорите – само сега, единствено тук!

Да пре/откриеш ЕС

27 Юни 2016 - 16:06

Мнозина вече се забавляваха с това, че в деня след референдума вторият най-търсен въпрос в британския „Гугъл“ е бил „какво е ЕС“? В това обаче може да се окаже заключен голям парадокс. Парадокс, който дори е способен да направи повече за съюза, отколкото похарчените милиарди. Той се състои във вероятността да го пре/откриеш, едва когато тръгнеш да го напускаш!

Из делниците на един луд (20-24 юни)

26 Юни 2016 - 17:03

Социолозите обвиняват пенсиите за Брекзита. Да, пенсиите, този фосилизиращ прогреса фактор, те са виновни. 61% от тях били за изход. Докато 75% от младите, хората на възраст между 18-24 години, били за оставане в ЕС. Обаче дъртите егоисти им изкльопаха бъдещето. Аз, братя, съм решил, когато му доде времето, да стана пенсионер, но да запазя човешкото в себе си, да избегна недъзите на тази възраст. Всъщност, то е социално положение по-скоро. Ако правя Брекзит, той ще е индивидуален, няма да повличам цялата страна след себе си.

Земя като един мутренски паркинг

23 Юни 2016 - 12:29

От едната страна е гражданинът, преджобен три пъти, за да издържа държавата. От другата страна е друг гражданин, преджобил държавата два пъти. А по средата е самата държава, която не прави нищо. И ако в нашата случка няма убит, то е защото единият от двамата граждани не е с мощен джип, а с най-обикновена кола втора употреба.

Аз, Иванов и концептуалното изкуство

21 Юни 2016 - 17:19

Съседът Иванов е учител по изобразително изкуство в кварталното училище. Отдавна подозирам, че е неосъществен концептуалист, но оня ден получих и съответните доказателства. От нашия разговор научих каква е разликата между арт инсталация и пърформанс, както и колко малко трябва, за да се превърне едно биде във фонтан. По-важното: разбрах защо Националният учителски събор е бил артистичен акт с елементи на хепънинг, а министър Кунева продължава да е министър.

За топките на президента

20 Юни 2016 - 16:45

За първи път в най-новата ни история нагаждането към геополитическите фактори откровено няма да е съпътстващ, а водещ критерий в кандидат-президентската кампания. Основните политически сили все още не могат да се разберат дали им трябва президент, който ще прокарва интересите на Москва или президент, който ще се придържа към европейските ценности и ще има умения и характер да отстоява идеите си.

Из делниците на един луд (13-17 юни)

19 Юни 2016 - 16:31

Трябва да решим с НАТО ли сме или с Варшавския договор. Щото така седим разкрачени и ни е твърде уязвим кливиджът, ако ме разбирате. А зад нас са турските мениджъри… Тя цялата работа е в това, че Русия и Турция си мерят самолетоносачите, дето викаше Батето. А ние, с тоя малък самолетоносач, най-добре да не се врем. Но пък отдавна е казано, че ако искаш мир, трябва да се готвиш за война. Щото мирът обича силните.

Наръчник за оцеляване на куротиста по българското Черноморие

17 Юни 2016 - 16:05

Между екшъна и обикновеното разстройство българското Черноморие предлага незабравими преживявания. Новият туристически сезон вече е открит и, както подобава на всяко ново начало, с голяма патаклама. Дали само престрелката в Слънчев бряг би могла да провали летния туристически сезон? Корупцията и безхаберието всяка година създават и поддържат добре познати проблеми. Министерството на туризма вместо да обявява безсмислени конкурси за ново лого, по-добре да изготви наръчник за оцеляване по българското Черноморие. Какво би съдържал той?

Тролски свят

16 Юни 2016 - 16:17

За историците руската анексия и нахлуване в източна Украйна ще останат важна разделителна линия на възраждане на информационните битки. Очаквано тя беше и остава най-остра именно на този терен, макар все повече да разширява своя обхват и инструментариум. Видяхме всичко това и на местна почва с разгръщането на опорни точки, организацията на контрапротести и внезапната поява на руски знамена.

Страници

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев

dr.tonyfilipov (at) abv.bg

0885 233 691

Връзки

„Редута.бг” се обслужва

от счетоводна къща „Лавейа”

бул. Княз Дондуков”, № 49

Tel: +359 2 988 84 04

Mobile: +359 888 60 72 70
Mail: sk.laveia@gmail.com