Тони Филипов, д-р

Ламбо омагьосва пенсиите: „Ако човек на млади години не е левичар, няма сърце. А този, който в пределна възраст е останал такъв, е мечтател.” Мечтайте, другари! Мечтите не пречат на партията! Само ще предупредя, че в бъдещето, колкото ви е останало, виждам цялото ви минало на мечтатели.

Интеграция чрез непредвидима дезинтеграция

22 Септ. 2016 - 10:38

Продължаващото неразбиране на резултатите от кризата в еврозоната e сред основните причини за несекващия поток от предсказания за разпад на ЕС. Макар повечето от тях отдавна да нямат особена връзка със случващото се и да са просто политически инструмент, си заслужава отново и отново да се връщаме към този въпрос, за да разберем по-добре в каква посока върви организацията. Тезата за разпада от няколко години е вече на въоръжение в хибридните действия на Русия, а противниците на ЕС рутинно говорят за неговия „срок на годност“.

Из делниците на един луд (12-16 септември)

18 Септ. 2016 - 17:35

Ако сме хора като хората, ще бойкотираме тези избори. ГЕРБ се гаври с нас. Гаври се и с бъдещия президент. Два месеца преди изборите той е още инкогнито. Затова предлагам да го именуваме Кияка. Кияк, за който не знае, е дървото, с което се бие тъпана. То е само екстензия на ръката на тупанджията. Президентът Кияк се очертава като назначенец. Няма да има почти никаква лична заслуга за спечелването на поста. Той ще бъде направен президент. Нищожните и без това прерогативи на институцията ще бъдат занулени.

Призракът на реформата: сцени от една родителска среща

14 Септ. 2016 - 08:39

Всяка година около 15 септември ме връхлита вдъхновение да пиша безответни горестни писма до просветното министерство. Съзнавам, че чувствата ми са несподелени и ще последва поредното разочарование, но с упоритостта на посредствен поет, който припечелва от любовни стихове в подлистници, продължавам да упорствам. Та и тази година, още с първата родителска среща, ме напъна желанието да изразя чувствата си към ясния обект на противоречивите ми чувства.

Тръмпология

13 Септ. 2016 - 11:05

Ако провалът да бъде предвидена последната глобална криза бе тежък удар по авторитета на икономистите, то успехът на Доналд Тръмп заплашва да се превърне в еквивалента за политолозите. По техните анализи и предвиждания той не трябваше да е възможен като кандидат на републиканците, още по-малко като евентуален президент. По силата на отиващ си консенсус той отдавна трябваше да е част от американската политическа история, а не актуален претендент с упорита подкрепа.

Господари на сеира

1 Септ. 2016 - 16:32

Призивът „Мислете с главите си, не мислете с телевизора си“ е колкото хитроумен, толкова и научен. Доказано е, че около половин минута след като човек започне да гледа телевизия, лявото полукълбо на мозъка му почти престава да работи, тъй като то е свързано с логико-аналитичните мисловни процеси, а по време на гледане човек не преработва информация, попива я наготово.

Наръчник за спокойно потъване

31 Авг. 2016 - 19:41

Президентът пазеше оглушително мълчание от миналия петък, когато Бойко Борисов влезе в ролята на турски адвокат, та чак до този вторник, когато се обади с кратко съобщение по исканията за свикване на КСНС. И в него обаче той не даде оценка на премиерската „дипломация“, парира и опитите да бъдат обсъдени произтичащите от подобна самодейност рискове. Клишетата отдавна не работят и е време за ясно отношение, но Плевнелиев очевидно предпочита да си измие ръцете с овехтели „набелязани мерки“.

Из делниците на един луд (22-26 август)

28 Авг. 2016 - 17:01

Преди години четох из медиите, че в Индия един скрил 1722 диаманта в купа сено. Обаче една крава ги изяла… И той ходел след кравата да рови в лайната. Точно това правят и поддръжниците на ГЕРБ вече десет години. Вървят след свещената си крава и чакат да изсере някой диамант. И ровят с надежда, ама нищо… Но пак чакат, щото много добре знаят какво е излапала. Такива поетични метафори ме налазват понякога…

Валутата на забавлението

25 Авг. 2016 - 11:37

За много европейци в азиатския ентусиазъм за модерното и модното винаги е имало нещо детско, първично, наивно, дори повърхностно. Когато футболът започна да покорява и тази част на света, много фенове на играта реагираха именно по този начин. Вече сме и свикнали с фотографиите на новите ентусиасти, превъзбудени и облечени целите в артикулите на поредния европейски клуб „открил Азия“.

За литературата и нейния вестник

24 Авг. 2016 - 07:21

Не само литературна критика няма у нас. Липсва честна критика за всяка сфера на изкуството. Дори когато критиката е талантлива, липсва честността. Отдавна не се е появявала честна критика за представления от театралния афиш, за изложби, балетни постановки, още по-малко – за новите български филми. Всичко е само реклама и антиреклама, или сюжети в жълто – кани се някой артист или режисьор да разкаже за арт-продукта и от темата за продукта се преминава към пикантерии от личния живот.

Из делниците на един луд (15-19 август)

21 Авг. 2016 - 17:00

Анализатърт Иван Костов ни обвинява, че сме муфтаджии и неблагодарници. Не отричам, че българите имат тия черти. Все гледат да минат метър. Рядко се среща българин, дето плаща преди да е опитал първо солта и тоягите. Още Буров го е забелязал навремето: „Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество - винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава.” Но медалът има и друга страна. Зер Иван Костов не знае, че се краде отвсякъде и по много? Или си мисли, че ние не знаем?

Страници

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев

dr.tonyfilipov (at) abv.bg

0885 233 691

Връзки

„Редута.бг” се обслужва

от счетоводна къща „Лавейа”

бул. Княз Дондуков”, № 49

Tel: +359 2 988 84 04

Mobile: +359 888 60 72 70
Mail: sk.laveia@gmail.com