Ралица Ковачева

Да развърже възела на олигархичната структура на гръцката икономика и да се пребори с клептокрацията - херкулесовска задача, с която не е сигурно дали Сириза е способна да се справи. Дори не е сигурно доколко искрени са намеренията на партията да разбие клиентелистките мрежи, които държат страната в примката си. Въпреки очевидните прилики със ситуацията в България, точно по тази линия най-...

Левски за начинаещи

21 Февр. 2015 - 10:51

„Госпожо, защо ни карате да учим такива неща? Васил Левски е голям българин, неговото дело е велико, но то е несъвместимо с живота, който живеем. Можем да рецитираме всичко за него, ако жертвата му си струваше”, казал ученикът. В този момент учителката, освен че написала двойка на ученика, го и помолила да напусне часа, за да може той да бъде проведен спокойно.

Соцът няма да умре

20 Февр. 2015 - 08:42

„Вместо средна работна класа, гръбнак на модерното общество, комунизмът изграждаше блатото на тунеядците без занаят и професия, което щеше да бъде критичната маса на посткомунизма.” Партията тогава, днес – държавата, в оня лош смисъл на овладяна от сенчести интереси машина за реализиране на печалби, покровителства „верните и послушните” и не се доверява на „неспокойните, мислещите”.

Знание и въображение за българските потайности

19 Февр. 2015 - 11:15

Колкото по-дълго функционира „механизма за сътрудничество“ по въпросите на правосъдието и вътрешните работи между ЕС и България, толкова повече нараства броя на експертите, които не са убедени в неговата ефективна и цялостна полезност. Обикновените граждани обаче са на друго мнение, почти 80% от тях разчитат на него за реформирането на страната.

Из делниците на един луд (9-13 февруари )

15 Февр. 2015 - 17:03

Премиерът, какъвто си е шегоубиец, разказвал пред журналистите за перипетиите си с "Фалкон"-а. Как кръжал над София като "болен щъркел", а отдолу му „осветяват корема с прожектори като на гинеколог..." И журналистите много се смели. На какво се смели ли? Премиерът притежава онова чувство за хумор, което пречи на интелигентния човек да се смее с него и го принуждава да се смее на него.

„Чуй“! И виж!

12 Февр. 2015 - 12:08

Милиони българи имат истории за тези радиостанции, всеки си имаше своя дума за тях. Много си спомнят и как са ги слушали, почти легнали върху масата с допряно ухо до ВЕФ-а, за да чуват по-добре или пък затворени в някоя стая. Някои научаваха нови неща, други получаваха потвърждение за това, което вече знаеха. Студенти чуваха за първи път имената на големите западни теоретици на тоталитаризма.

Изгубени в пенсионната реформа

11 Февр. 2015 - 16:05

„Аз едва ли ще доживея до пенсия, какво да му мисля?” Това е един от най-често срещаните коментари, когато стане дума за бъдещето на активното днес поколение. То навлезе в прехода напълно неподготвено, заработвайки често пъти по неволя в сивия сектор, без да има изградена финансова култура, благодарение на която да погледне напред. А и как да я има?

Из делниците на един луд (2-6 февруари)

8 Февр. 2015 - 16:53

ДПС иска да се възстановят имената на турците, които смъртта е застигнала с българско име по време на Възродителния процес. За да се успокоели душите им. Доста глупаво. На оня свят всеки отива при Господ или при Аллах според вярата си, а не според името си. Чувал съм как се молят и християни, и мюсюлмани. И никога не съм чувал да съобщават на своя Бог името си. Ако без името Господ не може да ги познае, защо не му го съобщават?!

Момчето, което разнасяше пиците

6 Февр. 2015 - 16:45

През 2009 г.американският посланик у нас Нанси Макълдауни пише грама до своето правителство, озаглавена: „Изборите в България - боклуци на входа, боклуци на изхода”. За всички политици имаше по нещо и малко от тях бяха поласкани… Та за РЗС се казваше, че е креатура на БСП, с неясно финансиране, предвождана от политическия клоун и шарлатанин Яне Янев.Клоун и шарлатанин, който ще съветва премиера!

Новите граници

5 Февр. 2015 - 08:19

Непрестанното множене на конфликти по линиите на европейската периферия през последните години променят възприятията и характера на идеята за граници. Разпадът на комунистическата система и новия европейски ред преформатираха граничните полета като не просто ги демилитаризираха, но вкараха в тях презумция за продуктивност, точка на допиране, на общуване между хора и култури. Това се променя.

Обява за работа: търсят се хора ковачи

4 Февр. 2015 - 07:46

Примерът с мерките срещу младежката безработица е показателен, че имаме не просто проблем с работните места, а проблем с мотивацията за труд – проблем все по-малко икономически и все повече на възпитанието, образованието и манталитета. Докато държавата търси начини да стимулира икономиката, ние, хората, трябва да потърсим мотивацията и отговорността за живота си у самите себе си. Да положим усилие. Да станем хора ковачи.

Страници

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев

dr.tonyfilipov (at) abv.bg

0885 233 691

Връзки