Любослава Русева

Бившият финансов министър в първото правителство на ГЕРБ днес дава акъл на гърците как да излязат от катастрофата. В този ред на мисли е редно да се припомни как това управление приключи с опоскан фискален резерв и „изчезването” на 1.5 млрд. лв. от здравната каса, с десетки хиляди съсипани фирми и едва дишащ бизнес. Управление, което доведе до масови фалити, защото държавата се оказа...

Из делниците на един луд (29 юни-3 юли)

6 Юли 2015 - 09:00

Борисов даде да се разбере, че вижда промените основно като промяна на процесуалните закони и забързване на делата. Не за пръв път дава да се разбере. Но изглежда, че не дава достатъчно, щото реформаторите не разбират, че съдебна реформа няма да има. Ще местим едни камъни от тук до края на мандата и толкова. През това време Борисов ще ги подпети като стар търлък и ще ги изхвърли на боклука на историята.

Буферите на безкрайната гръцка драма

1 Юли 2015 - 16:24

От дълго време изходите от кризата с Гърция са единствено вариации на неприятното. Постепенно обаче се оформи съгласие, че ситуацията е управляема и нейното напускане на еврозоната няма да върне драматичната нестабилност от първите години на кризата. Повечето са дори убедени, че именно безкрайния компромис е по-опасен от драматичното напускане.

Греферендум

30 Юни 2015 - 07:05

Вместо да признае, че не може да изпълни предизборните си обещания, защото просто не е възможно да бъдат изпълнени, Сириза прехвърля топката отново към гражданите – същите тия граждани, които платиха цената на кризата и които партията възнамеряваше да обложи с по-високи данъци, независимо от рисковете за икономическото възстановяване. Единственото по-абсурдно от тази „позиция“ на Сириза е възторгът, който тя буди у почитателите си у нас.

Из делниците на един луд (22-26 юни)

28 Юни 2015 - 16:53

Махнали Ясен Тодоров, шеф на Етичната комисия във ВСС, от съвета по антикорупционни политики . Според Медиапул той "има репутацията на един от най-компрометираните представители на ВСС”. А министърът вика, че бил свързан с криминалния преход. Глупости! И как, ако е компрометиран и свързан с криминалния преход, ще е шеф на етичната комисия на ВСС?! Етичната, не некоя друга!

Гетото в битка за пространството

26 Юни 2015 - 20:47

Веднъж казах на един ромски лидер, че бъдещето – изискващо висока обща и компютърна грамотност – ще ги отрече. „Така е – каза този ромски лидер, - времето ще ни отрече, но пространството ще ни спаси.“ Нали се сещате какво означава това – означава все по-голямо пространство, което ще заемат гетата. Означава раждаемост.

Технология на омразата

25 Юни 2015 - 20:21

Себе си ли не можем да понасяме, че лесно стоварваме вината върху онези, които смятаме за различни от нас? Кого да набележим за виновник за нашето несправяне ? След провала на последните надежди за национална спортна слава, мразенето е дисциплината, която набира най-много фенове. И бързо се употребява. Нагласите, заявени в интернет, позицията на интелектуалци и журналисти и как София прайд е част от предизборната кампания.

Залезът на Запада, възхода на Изток

25 Юни 2015 - 07:50

Залезът на Запада, възхода на Изток - по този начин звучи доминиращата формула за случващото се в света от 2008-т година насам. Тя е обаче прибързана, защото едновременно надценява възхода на изтока и залеза на запада. На изток тепърва ще трябва да си сменят икономическия модел, да се справят с последствията от възхода на средната класа и да намерят начин да променят институциите на международната система.

Из делниците на един луд (15-19 юни)

21 Юни 2015 - 17:21

Шефът на КЕВР Иван Иванов ни успива: „Поскъпването на тока няма да се усети”. Токът реално нямало да поскъпне, ако и да поскъпне. Нямало да се усети на фона на инфлационните движения. Господин Иванов, Иване, да си чувал за сламката, която пречупва гръбнака на камилата? Някои от нас, да не кажа повечето, са точно в тази фаза. Не проценти, промили ни стигат.

Оневинен при доказване на обратното

20 Юни 2015 - 13:43

Две съдийки от Върховния касационен съд отмениха 4-годишната ефективна присъда на Цветан Цветанов по делото му за шестте отказа да приложи СРС спрямо бившия шеф на антимафиотите в Търново Орлин Тодоров. Това са Татяна Кънчева и Биляна Чочева, чиито имена трябва да запомним. Тъкмо в такива като тях катастрофират всякакви съдебни „реформи“. Или по-точно катастрофира самата идея за правосъдие, доколкото винаги ще се намерят някоя Кънчева и някоя Чочева, които да се сложат на силните на деня.

Сглоби си история

15 Юни 2015 - 19:45

Оказа се, че новия паметник на Самуил е всъщност платно, върху което спечелилият конкурса архитект е подреждал доста свободно различни исторически фрагменти. По този начин, и иронично, укрепването на нашата национална памет и по-доброто й опредметяване преминава през доста фриволна игра. Тя обаче не буди притеснения, а с нея настъпва сглобената история.

Страници

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев

dr.tonyfilipov (at) abv.bg

0885 233 691

Връзки

„Редута.бг” се обслужва

от счетоводна къща „Лавейа”

бул. Княз Дондуков”, № 49

Tel: +359 2 988 84 04

Mobile: +359 888 60 72 70
Mail: sk.laveia@gmail.com