Владимир Шопов

2021 година изглежда твърде далеч, особено в държави като България, където стандартния политически времеви хоризонт е не повече от няколко седмици. Докато тук вървят разговори за фондовете от предходната финансова рамка, на други места вече тръгнаха дебатите за европейските пари след 2020 година. Някои от очертаващите се промени няма да се харесат на държави като България.

Из делниците на един луд (1-5 февруари)

7 Февр. 2016 - 16:45

До 2050 г. хората щели да станат безсмъртни..Ало, пенсиите! Пак сме прецакани. Не мога да ви гарантирам, че ще издаяните до тогава. Обаче пък мога да ви успокоя, че и политиците ще станат безсмъртни. Представяте ли си Борисов и Цецерон вечни?! При тази опозиция, която също ще стане вечна, ще тревожат епохи с безпочвените си амбиции да управляват. Не, мерси казваме на такова безсмъртие.

Опело за гражданското общество

6 Февр. 2016 - 14:20

Мнението на Гражданския съвет – най-рекламното завоевание на Реформаторския блок, най-уважителния израз на зачитане на мнението на хората, най-демократичното новотворение, най-смелото делегиране на права на гражданите от страна на партиите се – се оказа без значение. Балонът „правим нещо ново и различно“ гръмна оглушително.

Подигравката (на) Кунева

5 Февр. 2016 - 15:30

Меглена Кунева успя да си навлече забележителна по размери обществена неприязън с овладяването на МОН. Натаманяването на парламентарния кворум за целите на „избирането“ й беше проява на безсрамие, което погнуси дори апатичните наблюдатели на нейния нестихващ кариерен хъс. Разбира се, тя не изпитва неудобство и даже се сравнява с Маргарет Тачър. Не се смейте обаче – подигравката е за нас.

Барби е с Даун синдром

5 Февр. 2016 - 08:01

Играчките едва ли са достатъчни, за да променят нагласите в обществото, но все отнякъде трябва да се започне. Проблемът у нас е, че хората с увреждания и т.нар. нормални изобщо не се познават. Няма къде да се срещнат и да прекарат време заедно. А ако това се случи, се оказват неподготвени. Преди време една майка на дете с увреждания доброволно го отписа от детската градина, защото никой не искал да играе с него и то се връщало вкъщи травмирано и тъжно.

Съдебната реформа в България, обяснена за деца

4 Февр. 2016 - 09:39

След 25 г. негативна селекция съдебната система постепенно е достигнала тревожно състояние – колебае се между независимост и невменяемост. Прилича на затворена каста, която обслужва единствено собствените си интереси. Превърнала се е в подобие на това, което трябва да бъде, нещо като една от картинките в книгата “Малкия принц” на Екзюпери - боа, глътнала слон. Българската съдебна система много прилича на съдебна система, но всъщност е боа, глътнала слон.

Неврозата от кризи като „новото нормално“

2 Февр. 2016 - 07:39

Едва започнала, поне в Европа 2016–та вече се оформя като годината на голямата невроза от нова криза. Опарени от самодоволство сега сме свидетели на трескави предсказания за задаващи се турбуленции. Всеки ден някой обяснява неизбежността на новия срив. Става нещо интересно, индикаторите за непосредствена криза са малко, но убедеността в нейната поява нараства.

Из делниците на един луд (25-29 януари)

31 Ян. 2016 - 17:01

Кунева мъцна най-после. Поиска оставката на ВСС заради поредицата от скандали в съвета. Но за съжаление този героичен жест малко закъсня. А няма нищо по-смешно от герой, който е пропуснал времето за подвиг. Като награда за услугата към ГЕРБ госпожата пожела да стане министър на образованието. Изобщо тази жена е като свлачище, нема спиране. Интересно ми е само защо не предлагат Дани бой за министър. Дали той не иска, или тя много иска?

Наполеон, или какво е да се вземеш на сериозно

30 Ян. 2016 - 12:53

Новината, че вицепремиерът Меглена Кунева, която се бори с корупцията, е номинирана да се бори и с образованието и науката, предизвика радостни възгласи сред пациентите на клиниката в Карлуково. По този повод Наполеон от стая №6 изпрати писмо до Реформаторския блок. В него той настоява кандидатурата й да бъде приета и от парламентарната група на РБ, та час по-скоро да бъде даден официален старт на нейната нова борба.

Упражнения на тема (жена) президент

29 Ян. 2016 - 07:39

Една жена на „Дондуков” 2 няма да реши проблемите на страната ни. Защото обществото не е узряло да възприема жените като равни на силния пол. На жените в България по принцип се гледа като на обслужващ персонал. „Сложат” ли жена за главнокомандващ на армията, това и визуално ще пародира президентска институция и ще затвърди усещането, че страната ни няма нужда от нея.

Je suis робиня

28 Ян. 2016 - 12:16

„При другите си лошавини игото има и една привилегия: да прави народите весели. Там, дето арената на политическа и духовна деятелност е затворена с ключ, дето апетитът за бързи забогатявания от нищо се не дразни и широките честолюбия не намират простор да се разиграят, обществото изхарчва силите си в дребни местни и лични сплетни, а разтуха и развлечение търси и намира в мъничките, обикновени и лесни блага на живота.

Страници

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев

dr.tonyfilipov (at) abv.bg

0885 233 691

Връзки

„Редута.бг” се обслужва

от счетоводна къща „Лавейа”

бул. Княз Дондуков”, № 49

Tel: +359 2 988 84 04

Mobile: +359 888 60 72 70
Mail: sk.laveia@gmail.com