Владимир Шопов

За много европейци в азиатския ентусиазъм за модерното и модното винаги е имало нещо детско, първично, наивно, дори повърхностно. Когато футболът започна да покорява и тази част на света, много фенове на играта реагираха именно по този начин. Вече сме и свикнали с фотографиите на новите ентусиасти, превъзбудени и облечени целите в артикулите на поредния европейски клуб „открил Азия“.

За литературата и нейния вестник

24 Авг. 2016 - 07:21

Не само литературна критика няма у нас. Липсва честна критика за всяка сфера на изкуството. Дори когато критиката е талантлива, липсва честността. Отдавна не се е появявала честна критика за представления от театралния афиш, за изложби, балетни постановки, още по-малко – за новите български филми. Всичко е само реклама и антиреклама, или сюжети в жълто – кани се някой артист или режисьор да разкаже за арт-продукта и от темата за продукта се преминава към пикантерии от личния живот.

Из делниците на един луд (15-19 август)

21 Авг. 2016 - 17:00

Анализатърт Иван Костов ни обвинява, че сме муфтаджии и неблагодарници. Не отричам, че българите имат тия черти. Все гледат да минат метър. Рядко се среща българин, дето плаща преди да е опитал първо солта и тоягите. Още Буров го е забелязал навремето: „Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество - винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава.” Но медалът има и друга страна. Зер Иван Костов не знае, че се краде отвсякъде и по много? Или си мисли, че ние не знаем?

Изгубени в „Брекзита“

19 Авг. 2016 - 17:30

Излизането на Великобритания от ЕС има вероятност да се превърне в една от най-дългите новини в историята на съвременната политика. Независимо от шока и сътресенията веднага след вота, реалните дилеми и последствия ще се разгръщат постепенно във времето. За продължителността на цялостната времева рамка се спори, но тя ще обхване поне 4-5 години. Потокът от притесняващи новини пък в момента е такъв, че немалко хора уморено вече позабравиха британската шумотевица отпреди няколко седмици.

Българският срам между страха и раболепието

17 Авг. 2016 - 19:24

Поговорката „Преклонена главица сабя не я сече“ няма аналог в света. В позорното си раболепие българите сме направо уникални. То съвсем не се дължи на страх, колкото на слагачество, снишаване и самоунищожително примирение. Е, понякога изпитваме и срам, задушаващ срам - като в случая „Бююк“. Държава, която предаде на Турция човек, потърсил в нея убежище, заслужава пълно презрение. Държавата обаче не е нещо абстрактно, а сме аз, ти, ние, вие, те. Не от друг, от нас самите ще се наложи да ни е срам.

Из делниците на един луд (8-12 август)

14 Авг. 2016 - 17:13

Засрамен съм до дъното на душата си за това, че МВР предаде на турските власти Абдуллах Бююк.! И тъпо, и подло! И очаквано. Както казваше един руски писател, посредствеността е постоянна величина. Когато навремето Татарчев се силеше, че ще докара Дойнов от Австрия в чувал, не разбирах как можеш в европейска държава да туриш някого в чувал. Е, вече разбирам. Решил съм да поискам да ми се замрази българското гражданство. Докато тези мушмороци са на власт, не желая да бъда български гражданин. Не желая да ме управлява правителство от келнери

Убийства в малкия град

12 Авг. 2016 - 19:05

И за да не ги обиди, давайки им някой лев от състрадание, направил, каквото правели с него, когато бил малък и молел за пари – карал ги да свършат нещо полезно и да им плати. Да измият колата му, да напомпат гумите на велосипеда. Да се почувстват хора, които честно са си изработили парите. А нашенци го поглеждали обидено, толкова обидено, както биха го погледнали в родината му, ако там им подхвърли няколко банкноти от жалост. „Интересно – разсъждаваше американецът. – В Америка хората търсят работа. Тук търсят подаяние.”

Волентир в невидима война

11 Авг. 2016 - 15:51

Не, не е трол. Тролстването е поминък. Троловете са малки и се крият. Той е биткаджия. Голям и носител на кауза. Каузата е да не е това, което е. Каузата е, че България винаги бърка с избора на Голям брат, затова най-добре е често да ги сменя. Така поне за известно време в началото има надежда „да се оправим“. Това е величава битка и много е неприятно, когато от нея го отвличат всекидневни дреболии.

Потъването на бъдещето

10 Авг. 2016 - 18:20

Бъдещето бе някога светло. Не, не става дума за приказките от времето на комунизма и неговите светли бъднини на равенство и благоденствие. Обявеният след 1989 година „край на историята“ бе началото на същинското „светло бъдеще“, оставяйки Запада без политически, културен, икономически и военен конкурент. Триумфът на свободия пазар, човешките права и демокрацията се приемаше за необратим и гарантираше блага и просперитет за всички.

Държавните пари за медии хранят пороците на медийната среда

8 Авг. 2016 - 20:07

Председателството беше представено като едва ли не повратна точка в европейското ни членство, крайъгълният камък, отвъд който България няма да е повече някаква незначителна държава-членка втора ръка, а най-после ще получи заслужен глас сред големите. Както би казал Бойко Борисов, ще тропне с ръка по масата. Естествено, най-важният въпрос е как да се покажем пред чужденците. Затова, вероятно, инструментите на „показването“ – комуникационната стратегия и културната програма на председседателството, вървят заедно и се управляват, естествено, от Министерството на културата.

Из делниците на един луд (1-5 август)

7 Авг. 2016 - 18:09

Обръчът около Борисов се затяга. Този път няма да се измъкне. „Трансфигурацията”, ако ми позволите този термин от магическата литература, е неизбежна. И самият той усеща, че ще трябва, родината го зове. Пък е и въпрос на партийна чест. "Що за партия си, ако признаеш, че лидерът ти не става за президент?" Борисов е изправен пред Ленинския въпрос: Днес е рано, утре е късно. Рано да зарежеш питомното. Но дали пък утре няма да е късно? Народната любов и е от бързо ликвидните стоки. Народите се уморяват в любовта.

Страници

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев

dr.tonyfilipov (at) abv.bg

0885 233 691

Връзки

„Редута.бг” се обслужва

от счетоводна къща „Лавейа”

бул. Княз Дондуков”, № 49

Tel: +359 2 988 84 04

Mobile: +359 888 60 72 70
Mail: sk.laveia@gmail.com