Ралица Ковачева

Ако проследим публичните дебати по случая КТБ ще видим, че стриктно се следва модел, прилаган успешно по отношение на други обществено значими въпроси: мимимум фактология - максимум заклинания; омотаване в експертност; заглушаване на въпросите; протакане във времето; промяна на правилата в движение. Безименност и безнаказаност - двете „б”-та са ключов елемент на "модела Кой".

Банковият съюз все още не знае, че България иска да участва

23 Окт. 2014 - 07:12

Почти три месеца след решенията за влизане на България в европейския банков надзор държавата на практика не е предприела никакви реални стъпки в тази посока. Това показва проучване на Редута.бг. Очевидно решението е била резултат на лятната паника, остава да видим дали задаващото се правителство ще заеме страната на правилата и доброто управление.

Фестивал на тиквата (оптимистичен очерк)

21 Окт. 2014 - 08:59

Фестивалът продължава вече две седмици след изборите под формата на преговори за съставяне на кабинет. В навечерието на Хелоуин ще се конституира и новоизбраното 43-то Народно събрание. Това са все поводи за възторг и оптимизъм у немалко журналисти и интелектуалци. За съжаление обаче, не липсват и песимисти, които помрачават празничната атмосфера.

Честит ни Бареков, хак ни е Баракова

20 Окт. 2014 - 13:59

Демокрацията гарантира само, че ще преброи гласовете на избори и ще обяви победата на този, който е получил най-много гласове. А какъв е той, не е неин проблем. Ако е човек с диктаторско мислене, това е проблем на гласувалите, те са именно факторът, който може в рамките на изборния ден да превърнат демокрацията в нейната пълна противоположност – диктатура. Демокрацията не тегли гласовете, тя ги брои.

Из делниците на един луд (13-17 октомври)

19 Окт. 2014 - 16:26

Бареков вика, че между програмите на неговата партия и на ГЕРБ "нещата се припокриват 99%".Обаче тоя един процент разлика не бива да се подценява. Нийл Деграс Тайсън, доктор по астрофизика и космология, твърди, че между гените на човека и тези на шебеците има точно 99% съвпадение? 1% само ги отличава! Обаче каква разлика има понякога между поведението на човеците и шебеците!

Реформатори под омраза

18 Окт. 2014 - 16:21

Как да мразим най-добре Реформаторския блок е нова обществено практикувана дисциплина. Тя се разгърна и стана особено популярна след изборите, когато политическата сила все пак постигна резултат и има представителство в новото Народно събрание, за разлика от предишни откровени провали на разпарчетосаното синьо пространство.

ДПСландия

17 Окт. 2014 - 15:44

Освен „сатанизиран“ Ахмед Доган си остава и сред най-хвалените политици. Малко са в неговия бранш, които не са се прехласвали пред политическо му дълголетие и способности. Бойко Борисов си остава сред най-големите заявени негови почитатели. Феновете и фенките сред журналистическата гилдия периодично не успяват да сдържат адмирациите си.

Жална ви майка фрагментирана, още преференциална!

16 Окт. 2014 - 17:11

Проблемът на днешния политически ден е всъщност във все по-нарастващата фрагментация на българското общество и очертаването на все повече разделителни линии между социални групи на базата на икономически, демографски, професионални, географски и какви ли не още фактори. Ако Бенедикт Андерсън определи нацията като „въобразена общност”, то днес картината у нас е на „невъобразима необщителност” във всички посоки. Горни Лом и София принадлежат на различни светове…

За паметника на съветската армия – една друга история

15 Окт. 2014 - 16:19

Какво да правим с паметника на съветската армия в София? Както много други въпроси, този за съветските паметници отдавна беше решен в повечето страни от бившия социалистически лагер еднозначно и категорично. Не и у нас. Вероятно защото въпросът е част от оценката на общество за неговото минало. Следва една истинска история – за подобен паметник, но в различно общество.

Млади, объркани и ядосани

14 Окт. 2014 - 18:29

Сухият макро-политически анализ обяви младите за жертва на глобалната криза веднага щом попремина първичната паника. В повечето случаи това звучеше като хладнокръвно описание на терена след буря и с очакването, че рано или късно нещата ще започнат да се връщат към познатото. Някои коментатори калкулираха дългосрочно намаляващата относителна тежест на по-младите в застаряваща Европа, а други просто отбелязваха тяхното традиционно недоверие и нежелание за участие в политическия процес.

Лукарски, лукавства и други лудости

13 Окт. 2014 - 16:49

Защо вярвате в това? – попитах. „Защото в България вече всичко е възможно”, отговориха те. А защо в такъв случай не вярвате, че можем да си направим живота такъв, какъвто го искаме? Отговор: „Защото в България вече нищо не е възможно.” Люшка се махалото ни от всичко-е-възможно до нищо-не-е-възможно, клатушкаме се, губим здравата почва под краката си, люлеем се – до повръщане, до загуба на ориентация, до халюцинации.

Страници

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев

dr.tonyfilipov (at) abv.bg

0885 233 691

Връзки