Владимир Шопов

Увеличаващите се нюанси в отношението на българското общество към членствата в ЕС и НАТО не би трябвало да представляват новина. Нивата на подкрепа от средата на миналото десетилетие бяха твърде високи, за да устоят твърде дълго на срещата с реалността. Спасителните свръхочаквания нямаше как да бъдат осъществени в тяхната цялост.

Из делниците на един луд (6-10 април )

12 Апр. 2015 - 11:15

Вежди Рашидов вика: "Аз бях първият, който каза, че Цветан Василев ще ни маха като Меджидиева от Кейптаун и ще ни се усмихва. Тези, които са лапнали и държат дюшека, сега лесно говорят. В пълен стомах се пускат лесно газове…” Демек, сит човек лесно пръдва. Поне културният ни министър да не ръсеше простотии, премиера все някак щяхме да преглътнем…

Фалшиво спокойствие I

7 Апр. 2015 - 16:15

„Националният консенсус“ за ЕС и НАТО отдавна е клише, рутинно вплетено в езика и презумциите на политическия живот. В стандартния прочит на съвременната ни политическа история дебатите за мястото на страната приключват с отказа на бившата комунистическа партия да е приятел с типажи като Слободан Милошевич и да организира митинги срещу НАТО. Тази картина обаче се променя.

Представете си, че делото КТБ е вече в международния съд

6 Апр. 2015 - 20:18

Атаката срещу КТБ е имала политически характер и това е видно от нескопосания начин и горещите следи, които участниците оставят след себе си. Именно те дават основание на почти всяка засегната страна по делото КТБ да си потърси правата и да осъди държавата в международен съд. За наше общо съжаление, ние като данъкоплатци ще платим сметката.

Из делниците на един луд (30 март-3 април)

5 Апр. 2015 - 16:58

Борисов отправил апел да почиваме у нас, за да се помогне на закъсалия от руския бойкот туристически бранш. Патриотизмът е хубаво нещо, но човек не е длъжен да е патриот с риск да бъде набит, нае…, а дори и отровен. Да му се разхождат по краката пияни английски пишлемета. Да го подмятат мутрите на плажа. Да си седи през цялото време на джапанките, щото ще му ги откраднат…

Критически бележки по фигурата на Орфей

4 Апр. 2015 - 21:43

Творбата на проф. Крум Дамянов днес украсява новооткритата метростанция „Летище София“ и предизвиква възторжени отзиви в художествените среди. Фигурата на митичния певец експлицира тържеството на таланта и неукротимия дух на артиста. Уви, естетическото възпитание на публиката се оказва крайно недостатъчно да оцени творческия размах и затова няма да й спестим суровата критика!

Гето

4 Апр. 2015 - 11:02

Тук властват лихварите. Лихваджиите, както ги наричат циганите. Това са хората, които дават заем със сто процента лихва срещу лична карта. Те държат картите, на които се превеждат социалните плащания, знаят пин-кодовете. Те държат в джоба си живота на хората. В същия джоб държат и гласовете, които продават в партийните централи при избори.

Две кашпи отпреде

3 Апр. 2015 - 07:56

Малък спретнат център с две кашпи отпред. Цветни плочки, местене на пазари и паметници от ляво на дясно. Това очаква София след големия ремонт, който се нарича конкурс за промяна на центъра. С малко озеленяване, подкастряне на храсти и облагородяване на средата столицата ще има нов облик по европейски програми на стойност петдесет милиона евро.

Да пре/осмислиш Европа?

2 Апр. 2015 - 07:43

Призракът на еврорефендумите броди из „стария континент“ от доста време. Двойният провал на проекта за европейска конституция в Холандия и Франция тегне над про-европейските елити, както драмата в Ирландия, където се наложи повторно гласуване, за да бъде приет Лисабонския договор. Постепенно се утвърди убеждението, че спечелването на подобни референдуми е почти невъзможно или дяволски трудно.

Ексклузивно: Истината за смяната на времето – ограбват ни!

1 Апр. 2015 - 08:29

Недоумявам как е възможно да обсъждаме дни наред кърменето в мола и никой да не се сети да пита Бойко Борисов какво мисли по въпроса. Та се наложи човекът сам да се пита, при това повдигна един много сериозен въпрос: трябва ли да имаш големи гърди, за да кърмиш. Та може, като се поизчерпа темата за „детето от куфара и жената без глава“, да се обърне внимание и на този проблем.

Из делниците на един луд (23-27 март )

29 Март 2015 - 17:29

Цветан Василев направи глупав ход. Даде на държавата обществено приемлив мотив да се намеси. В името на националния интерес! Обаче ние, нали сме подозрителен, та зад общия интерес съзираме сянката на едни заинтересовани лица. Ще се появи един „стратегически” инвеститор, като тоя, дето купи БТ, и готово. Накрая някои ще се продрискат от лакомия.

Страници

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев

dr.tonyfilipov (at) abv.bg

0885 233 691

Връзки

„Редута.бг” се обслужва

от счетоводна къща „Лавейа”

бул. Княз Дондуков”, № 49

Tel: +359 2 988 84 04

Mobile: +359 888 60 72 70
Mail: sk.laveia@gmail.com