Владимир Шопов

Бяха времена, когато си представяхме уверено бъдещето на нацията като отворена, обърната към Запада, „завръщаща се“ културно и институционално в Европа. Триумфът на демокрацията и капитализма след края на „Студената война“ допълнително усилваше тази безалтернативност. Макар и с дълбок контрол над българския преход, противниците на този път за развитие на страната дълго време не успяваха да му...

Отворено писмо до бъдещия министър на образованието

29 Септ. 2014 - 17:34

Уважаеми господин бъдещ министър,
Надявам се да прочетете това писмо сега, когато още не знаете, че ще станете министър на образованието. И когато се събудите сутринта на първия си работен ден като министър, да си спомните за него. Защото единствената ми молба към Вас е в първия си работен ден да отидете не в кабинета си в министерството, а в някое училище.

Из делниците на един луд (22-26 септември)

28 Септ. 2014 - 17:16

Бойко вика: „Искров да депозира оставката си още в първия ден на новото НС.” Защо ли ми е познато? А, сетих се. През 2009 г., в първите дни на 41-то НС, Искров пак подаде оставка. И пак по настояване на Борисов. После нещо стана и ГЕРБ отново го избра. По-късно Цветелина закупи БАКБ и придоби активи за стотици милиони на цената на един апартамент. Но дали двете неща са свързани, не мога твърдя. Някои обаче го твърдят.

Образите на миналото и дългия период на полуразпад

28 Септ. 2014 - 07:39

Политически въпрос ли е запазването на разпадащият се паметника „1300 години България” и колко силна е носталгията по социалистическото минало? Дали ще се превърне този паметник в това, в което мавзолеят не стана – символ на неспособността да бъдат взети решения дори за най-външния облик на прехода. Ще остане ли да се руши от само себе си и дали някой ще го превърне поне в инсталация с надпис: ”Символ на рушащото се минало”? Той би могъл да отмерва и ускорението на нашия преход, който има дълъг период на полуразпад.

Отвъд КПУКИ, зад КПУКИ

27 Септ. 2014 - 08:04

Съдбата на бившия шеф на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов заслужава внимание. Тя е огледало на това, което ни управляваше и предстои да ни управлява. Подобна манифестация на най-лошите практики в упражняването на властта би трябвало да ни притеснява. Защото става дума за нещо средно между „Рога и копита“ и „Коза ностра“.

Време е за нова европейска политика

26 Септ. 2014 - 07:47

Втората „тройна коалиция“ много отчетливо маркира поне две фундаментални промени в иначе инертните реалности на мястото на България в ЕС. Де факто европейският консенсус в страната е пречупен и основна политическа партия няма никакъв проблем да го жертва в полза на Русия и собствените си планове за олигархичен нео-изолационизъм.

България търси парламент

25 Септ. 2014 - 08:43

Въпросът, който ме тормози е къде е Делян Пеевски. Водачът на цели две листи на ДПС (в Стара Загора и Пазарджик), издигнат с геотермалната сила на народната любов, буквално изчезна от обществения живот. Разбира се, никой здравомислещ човек няма основания да смята, че има някаква връзка между участието в предизборната кампания и спечелването на депутатско място.

Особени белези на морския туризъм в България. Част II

24 Септ. 2014 - 07:32

Туристическата индустрия от години усеща, че тъпче на едно място, а трябва да се развива. Само с легла и хотели за алкохолни турове не става. Трябва нещо ново и различно. Говори се за нови туристически форми - има културен туризъм, селски туризъм, спа и уелнес, религиозен, винен, ловен и т.н. Отношението на туристическата индустрия към културата и особено към археологията е същото като към архитектурата.

Особени белези на морския туризъм в България. Част I

23 Септ. 2014 - 08:30

Презастрояването на курортите е тема, която от десетина години обилно се предъвква у нас, но от това нищо не е последвало и никой не е спрял да строи, каквото поиска и както поиска. Поради което красивият някога черноморски бряг вече изглежда необратимо полазен от строителна екзема. Това са стотици, а може би и хиляди нови хотели, нелепи жилищни блокове и курортни селища.

Из делниците на един луд (15-19 септември)

21 Септ. 2014 - 16:45

Вчера разгневена група граждани хвърлила украинския депутат Виталий Журавский в кофа за боклук пред парламента в Киев. Пък АФП предава, че разгневени пакистанци изхвърлили двама депутати от управляващата партия от самолета. Почва се, братя! Само ние ли ще седим със скръстени ръце?!
Шегувам се, бе! Ние сме високо културен и толерантен народ, не сме като тия диваци!

0:1, на полувремето

20 Септ. 2014 - 07:17

Повечето по-снизходителни коментари за неуспеха на шотландския референдум за независимост гласят, че разумът е надделял. Битката на разума и емоцията, главата и сърцето приключи в полза на първите. Повече от двегодишната кампания стана интересна едва на финалната права, а няколко изследвания за кратко почти я превърнаха в политически трилър.

Страници

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев

dr.tonyfilipov (at) abv.bg

0885 233 691

Връзки