Владимир Шопов

Предсказанията за разпада на ЕС отдавна са индустрия, която през последните години има достатъчно поводи, с които да се захранва. По подобие на някои икономисти, непрестанно подсказващи кризи и сривове, немалко политически коментатори и политици се надпреварват да обявяват залеза на интеграционния проект. По-внимателният поглед обаче открива друга картина.

Д-р Бойко и Мистър Борисов

26 Апр. 2016 - 20:01

Преди две години Бойко Борисов обяви, че винаги е бил за задължителното гласуване. Днес казва, че винаги е бил против задължителното гласуване. Няма съмнение, че и в двата случая е напълно искрен. Той просто действа според текущите обстоятелства, т.е. както му е изгодно. Проблем на публиката е, че често забравя какво е казало първото му превъплъщение, за да хване спатиите на второто.

Из делниците на един луд (18-22 април)

24 Апр. 2016 - 17:29

Бедните у нас са се увеличили с 1% и вече са 34.2%. В Гърция също се увеличават, но имат още много хляб да изядат, докато ни стигнат – сега са 22%. В Литва са се увеличили с 0.3% и са станали 14%. В другите страни от ЕС бедните намаляват. Когато Борисов каза, че сме стабилни, ние реагирахме малко импулсивно: „Стабилността в мизерията и корупцията не може да е ценност.” Сбъркахме. Определено е по-добре да сме стабилни.

До окончателното „угасвание свещите“

21 Апр. 2016 - 19:13

Пред някои от идеите за нови изборни правила бледнеят и описаните във фейлетоните на Алеко. Очевидно целта е избирателите напълно да се отвратят от политическия процес. Защо ли депутатите се хабят да измислят поредния кодекс, при положение че големите партии могат да определят резултатите направо по собствено усмотрение? А може вотът на гражданите направо да бъде отменен, та политиците да нямат никаква грижа!

Релокация на модели

20 Апр. 2016 - 17:31

От няколко седмици европейските политици се наслаждават на мигрантското затишие след влизането в сила на споразумението с Турция. Има много причини, поради които то може да се окаже мимолетно, но дори и малкото време, лишено от напрежение и политическа истерия би следвало да е добре дошло за намиране на по-трайни решения. Оказва се, че не е.

Из делниците на един луд (11-15 април)

17 Апр. 2016 - 15:52

Министър Ангелкова вика: България да стане целогодишна дестинация с туристи из цялата държава. Ще, ще... Англичаните имат приказка: „Не ходете в страна, която я показват повече от два пъти седмично по телевизията.” А нас често ни показват. В момента репортажите за свинските опашки ги показват по цял свят. И за корупция ни показват, и за бедност. Все работи, които стимулират туризма.

Страхът забранен

15 Апр. 2016 - 15:28

От няколко години страхът в Европа се завръща, по все повече причини. След глобалната криза на европейците им бе съобщено, че континентът залязва, а бъдещето на света е преместено на изток. Тероризмът се завърна, а мигрантската криза продължава. Независимо от това мнозина настояват, че страховете от случващото се са несъстоятелни, фалшиво съзнание, което не заслужава внимание. С подобна нагласа обаче нашите общества няма как да проведат открит разговор за бъдещето.

Бурката като религиозен поминък

14 Апр. 2016 - 17:06

Забрадките на жените от гоцеделчевско и никабите в пазарджишкото гето не са едно и също нещо. Първото е по наследство, по навик, по инерция, а вероятно и по убеждение. Второто е спектакъл, в който изпълнителите се вживяват с пресилената старателност на самодейни актьори – то се вижда, то се усеща. Сега забулените жени от Пазарджик са се вкопчили с такъв патос в никабите си, че човек наистина се чуди как така само допреди няколко години са дишали без тях.

Властелини на „свещената цепеница“

13 Апр. 2016 - 16:15

За едни доброволните отряди по границата са нещо като „православен ИДИЛ“, но за други са бранители на Родината. Нещо повече, ловците на нелегални мигранти се ползват и с подкрепата на премиера, който дори ги похвали и им благодари. По-късно той се отметна от първоначалната си реакция, но тъкмо тя беше искрената. В този ред на мисли не е зле да се припомни, че още през 2002 г. Борисов изтупа от прахта Закона за изтребление на разбойничеството.

Из делниците на един луд (4-8 април)

10 Апр. 2016 - 17:06

Цветанов навършил 51 години. Чак не ни се вярва. Никога не бихме му дал толкова. Казват, че мъдростта била гънки, а не бръчки, ама той и бръчки няма. Направо остарява като катедрала, без грам да се променя. Какъвто се е родил, такъв ще си и умре. Но както казваше незабравимият Фридрих Енгелс, всяко време си ражда героите. И те са такива, каквито са му нужни, а не такива, каквито на нас би ни се искало да са.

Поясът на тъщите

9 Апр. 2016 - 06:36

Скандалът в Държавен фонд „Земеделие“ застрашава България с рекордна финансова санкция от Европейската комисия по Програмата за развитие на селските райони. Кълбото започна да се разплита след сигналите срещу началник във фонда, който е одобрил два проекта на тъща си. Заради злоупотребите, сред които е наглата шуробаджанащина, можем да бъдем глобени със стотици милиони евро.

Страници

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев

dr.tonyfilipov (at) abv.bg

0885 233 691

Връзки

„Редута.бг” се обслужва

от счетоводна къща „Лавейа”

бул. Княз Дондуков”, № 49

Tel: +359 2 988 84 04

Mobile: +359 888 60 72 70
Mail: sk.laveia@gmail.com