Тони Филипов, д-р

Русия похити сърцето на българина не само и не толкова с освобождението, колкото с онази химера, онази пагубна мечта, която ни завеща – Сан-Стефанска България. Един поглед на съотношението на Великите сили след Кримската война показва ясно, че Русия не е в състояние и никоя европейска сила не би позволила в онзи момент на Балканите да се появи голяма държава, мощен авант пост на Русия....

Из делниците на един луд (23-27 февруари)

1 Март 2015 - 17:15

Радан му олекнало като чул, че Гоце ще подава оставка. "Пада ми голямо гайле. Знаете ли колко ми е било трудно да обяснявам на хората, като ме питат: „Какво правиш с Гоце?” И сега ще му олекне, ако примерно Петков смени Първанов. Истинският въпрос, Радане, е какво правиш с тия комунисти и рубладжии. А още по-истинският е какво правиш в коалиция, подкрепяна системно от ДПС.

Бащата на българската демокрация

28 Февр. 2015 - 12:07

В морално отношение вече сме нещо като Мъртво море – дълбоко под моралното равнище. Загубихме вече всякакво чувство за достойнство. И не знам откъде да почнем да си го връщаме… Може би първо трябва да си припомним кой кой е и какво му дължим. А не да продължаваме да гледаме безучастно как бивши мръсници раздават морал от телевизии и вестници. Извинете за грешката, няма бивш мръсник.

Споко, лапундери!

27 Февр. 2015 - 15:13

Хубаво е намерението на правителството да вкара „20-30 корумпирани властници“ в затвора. Още по-хубаво е, че за целта ще бъде създадено ново специализирано звено, в което ще работят поне 200 прокурори, следователи, оперативни работници от МВР и данъчни инспектори от НАП. Най-хубаво обаче е, че веднага можем да се досетим как ще приключи операцията. Никак.

Гръцките поуки: „Кой” яде кюфтетата и в Атина

24 Февр. 2015 - 10:45

Да развърже възела на олигархичната структура на гръцката икономика и да се пребори с клептокрацията - херкулесовска задача, с която не е сигурно дали Сириза е способна да се справи. Дори не е сигурно доколко искрени са намеренията на партията да разбие клиентелистките мрежи, които държат страната в примката си. Въпреки очевидните прилики със ситуацията в България, точно по тази линия най-малко се търсят паралели и поуки.

Левски за начинаещи

21 Февр. 2015 - 10:51

„Госпожо, защо ни карате да учим такива неща? Васил Левски е голям българин, неговото дело е велико, но то е несъвместимо с живота, който живеем. Можем да рецитираме всичко за него, ако жертвата му си струваше”, казал ученикът. В този момент учителката, освен че написала двойка на ученика, го и помолила да напусне часа, за да може той да бъде проведен спокойно.

Соцът няма да умре

20 Февр. 2015 - 08:42

„Вместо средна работна класа, гръбнак на модерното общество, комунизмът изграждаше блатото на тунеядците без занаят и професия, което щеше да бъде критичната маса на посткомунизма.” Партията тогава, днес – държавата, в оня лош смисъл на овладяна от сенчести интереси машина за реализиране на печалби, покровителства „верните и послушните” и не се доверява на „неспокойните, мислещите”.

Знание и въображение за българските потайности

19 Февр. 2015 - 11:15

Колкото по-дълго функционира „механизма за сътрудничество“ по въпросите на правосъдието и вътрешните работи между ЕС и България, толкова повече нараства броя на експертите, които не са убедени в неговата ефективна и цялостна полезност. Обикновените граждани обаче са на друго мнение, почти 80% от тях разчитат на него за реформирането на страната.

Из делниците на един луд (9-13 февруари )

15 Февр. 2015 - 17:03

Премиерът, какъвто си е шегоубиец, разказвал пред журналистите за перипетиите си с "Фалкон"-а. Как кръжал над София като "болен щъркел", а отдолу му „осветяват корема с прожектори като на гинеколог..." И журналистите много се смели. На какво се смели ли? Премиерът притежава онова чувство за хумор, което пречи на интелигентния човек да се смее с него и го принуждава да се смее на него.

„Чуй“! И виж!

12 Февр. 2015 - 12:08

Милиони българи имат истории за тези радиостанции, всеки си имаше своя дума за тях. Много си спомнят и как са ги слушали, почти легнали върху масата с допряно ухо до ВЕФ-а, за да чуват по-добре или пък затворени в някоя стая. Някои научаваха нови неща, други получаваха потвърждение за това, което вече знаеха. Студенти чуваха за първи път имената на големите западни теоретици на тоталитаризма.

Изгубени в пенсионната реформа

11 Февр. 2015 - 16:05

„Аз едва ли ще доживея до пенсия, какво да му мисля?” Това е един от най-често срещаните коментари, когато стане дума за бъдещето на активното днес поколение. То навлезе в прехода напълно неподготвено, заработвайки често пъти по неволя в сивия сектор, без да има изградена финансова култура, благодарение на която да погледне напред. А и как да я има?

Страници

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев

dr.tonyfilipov (at) abv.bg

0885 233 691

Връзки