Любослава Русева

Фестивалът продължава вече две седмици след изборите под формата на преговори за съставяне на кабинет. В навечерието на Хелоуин ще се конституира и новоизбраното 43-то Народно събрание. Това са все поводи за възторг и оптимизъм у немалко журналисти и интелектуалци. За съжаление обаче, не липсват и песимисти, които помрачават празничната атмосфера.

Честит ни Бареков, хак ни е Баракова

20 Окт. 2014 - 13:59

Демокрацията гарантира само, че ще преброи гласовете на избори и ще обяви победата на този, който е получил най-много гласове. А какъв е той, не е неин проблем. Ако е човек с диктаторско мислене, това е проблем на гласувалите, те са именно факторът, който може в рамките на изборния ден да превърнат демокрацията в нейната пълна противоположност – диктатура. Демокрацията не тегли гласовете, тя ги брои.

Из делниците на един луд (13-17 октомври)

19 Окт. 2014 - 16:26

Бареков вика, че между програмите на неговата партия и на ГЕРБ "нещата се припокриват 99%".Обаче тоя един процент разлика не бива да се подценява. Нийл Деграс Тайсън, доктор по астрофизика и космология, твърди, че между гените на човека и тези на шебеците има точно 99% съвпадение? 1% само ги отличава! Обаче каква разлика има понякога между поведението на човеците и шебеците!

Реформатори под омраза

18 Окт. 2014 - 16:21

Как да мразим най-добре Реформаторския блок е нова обществено практикувана дисциплина. Тя се разгърна и стана особено популярна след изборите, когато политическата сила все пак постигна резултат и има представителство в новото Народно събрание, за разлика от предишни откровени провали на разпарчетосаното синьо пространство.

ДПСландия

17 Окт. 2014 - 15:44

Освен „сатанизиран“ Ахмед Доган си остава и сред най-хвалените политици. Малко са в неговия бранш, които не са се прехласвали пред политическо му дълголетие и способности. Бойко Борисов си остава сред най-големите заявени негови почитатели. Феновете и фенките сред журналистическата гилдия периодично не успяват да сдържат адмирациите си.

Жална ви майка фрагментирана, още преференциална!

16 Окт. 2014 - 17:11

Проблемът на днешния политически ден е всъщност във все по-нарастващата фрагментация на българското общество и очертаването на все повече разделителни линии между социални групи на базата на икономически, демографски, професионални, географски и какви ли не още фактори. Ако Бенедикт Андерсън определи нацията като „въобразена общност”, то днес картината у нас е на „невъобразима необщителност” във всички посоки. Горни Лом и София принадлежат на различни светове…

За паметника на съветската армия – една друга история

15 Окт. 2014 - 16:19

Какво да правим с паметника на съветската армия в София? Както много други въпроси, този за съветските паметници отдавна беше решен в повечето страни от бившия социалистически лагер еднозначно и категорично. Не и у нас. Вероятно защото въпросът е част от оценката на общество за неговото минало. Следва една истинска история – за подобен паметник, но в различно общество.

Млади, объркани и ядосани

14 Окт. 2014 - 18:29

Сухият макро-политически анализ обяви младите за жертва на глобалната криза веднага щом попремина първичната паника. В повечето случаи това звучеше като хладнокръвно описание на терена след буря и с очакването, че рано или късно нещата ще започнат да се връщат към познатото. Някои коментатори калкулираха дългосрочно намаляващата относителна тежест на по-младите в застаряваща Европа, а други просто отбелязваха тяхното традиционно недоверие и нежелание за участие в политическия процес.

Лукарски, лукавства и други лудости

13 Окт. 2014 - 16:49

Защо вярвате в това? – попитах. „Защото в България вече всичко е възможно”, отговориха те. А защо в такъв случай не вярвате, че можем да си направим живота такъв, какъвто го искаме? Отговор: „Защото в България вече нищо не е възможно.” Люшка се махалото ни от всичко-е-възможно до нищо-не-е-възможно, клатушкаме се, губим здравата почва под краката си, люлеем се – до повръщане, до загуба на ориентация, до халюцинации.

Из делниците на един луд (6-10 октомври)

12 Окт. 2014 - 17:38

На вниманието на г-н Бареков: „Британка сключи брак със себе си”. Омръзнало й да е сама. Мисля, че и г-н Бареков трябва да се вземе вече. По любов, естествено. Макар, че вече е богат, та и по сметка може. Говори се, че по време на оргазъм викал собственото си име. Затова лично ние никога не повярвахме, че е способен да се обеси, ако не спечели изборите.

Не се подсмихвай, ти си го избра

10 Окт. 2014 - 11:45

Кои са важните теми за ГЕРБ и какви решения партията предлага, това е въпросът. Не какво предлага Реформаторският блок и не дали той харесва Борисов – въпросът е какво, освен Борисов, предлага ГЕРБ. Резултатите от изборите дадоха победата на Борисов, но окончателно развенчаха образа му на юнака с белия кон, който ще спаси народа. Вероятно това е краят на „спасителите” в най-новата ни история. Време е да влязат строителите.

Страници

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев

dr.tonyfilipov (at) abv.bg

0885 233 691

Връзки