Любослава Русева

Италианското движение „Пет звезди“ е най-лесният отговор на въпроса може ли един комик да стане успешен политик. При това то не е единственият пример, че „клоунските“ партии са в състояние да поразбъркат статуквото. Едно шоу обаче не е достатъчно, за да влезеш в политиката. Популярността на комика не води автоматично до превръщането на феновете в симпатизанти. Освен нов модел за политическа...

Има такава държава, няма такъв народ

29 Юли 2016 - 15:40

Да ви кажа ли какво си помисли народът, когато между театралния гняв на Слави Трифонов и нагласената спонтанност на сценаристите долови, че става въпрос за откриване на президентска кампания? Помисли си, че няма да е лошо да види сблъсък между Слави Трифонов и Бойко Борисов – това си помисли народът, каквото и да разправят заинтересованите от предстоящите избори за президент на България.

Инженерите и теорията на разочарованието

28 Юли 2016 - 20:29

Почти половината от близо 200 радикални ислямисти, които са извършили терористични нападения от 11 септември 2001 г. до днес, са инженери, отбелязват учените Диего Гамбетта и Щефън Херцо в изследване на връзката между екстремизъм и образование. Активистите на левите радикални движения са главно с хуманитарно образование, а сред десните преобладават хора на точните специалности. Изглежда, че екстремистите винаги са инженери – левите залагат на социалното инженерство, десните – на традиционното.

Из делниците на един луд (18-22 юли)

24 Юли 2016 - 17:22

"Ню Йорк таймс" пише, че републиканският претендент за Белия дом Доналд Тръмп заявил, че ако стане президент на САЩ, може да не гарантира отбраната на съюзниците от НАТО в случай на нападение. „Най-напред, рекъл, ще погледна какъв е техният принос към алианса.” И като го погледне, смятайте, че сме изпаднали от списъка. Щото ние все се каним да дадем някой принос, но дали парите не ни стигат, дали времето, все не даваме.

Държава за смет(ище)

22 Юли 2016 - 15:17

С риск да прозвучи зловещо, предлагам България да облекчи Турция, която трескаво търси място за „гробище на предателите“. След като приехме боклука на Палермо и Неапол, не виждам причина да не й осигурим терен. Той може и да е на роженските ливади, където догодина няма да се провежда събор, тъй като Цецка Цачева се обидила от освиркването й на тазгодишния. Ако не финансова изгода, така поне окончателно ще се затвърдим като държава от Третия свят.

Демократура? Диктокрация?

21 Юли 2016 - 13:24

Решенията вече не могат да се намерят в старите парадигми на противопоставяне на религии, военни блокове, световни пазари и всичко останало, свързано с алчност и тъмни предразсъдъци. Парите и боговете вече не са спасение. Точно обратното – те са причината за бедата. Пропастта между богатството и бедността, между преяждащите и милиардите без достъп до питейна вода стана толкова голяма, че е на път да бъде запълнена само с пропадане на всички заедно в нея.

Из делниците на един луд (11-15 юли)

17 Юли 2016 - 19:46

Борисов каза, че няма да уволнява Веждичката. „Той, вика, е добър човек, емоционален и често забравя, че е министър.” Какво значи добър човек? Както каза веднъж бившият шеф на затворите Петър Василев, „Няма законово определение за добър човек”. Според Прачет, „добър човек е този, който вероятно не би застрелял някого и в двете уши…”

Господари на халтурата и лакеи на властта

13 Юли 2016 - 06:15

Известни лица от телевизионния екран подкрепиха министъра на културата Вежди Рашидов, с което по същество се подмазаха на властта. Демонстративното слагачество щеше да бъде само жалко, ако тези нямаха и претенцията да го играят свободомислещи и критично настроени към обществените неправди. Тъкмо тя е особено нахална и неприятна. А като добавим и разпищолването поради липса на достатъчно култура – и изключително неприлична.

Из делниците на един луд (4-8 юли)

13 Юли 2016 - 06:13

Борисов вика: „В момента България е една от най-добрите в Европа в борбата с контрабандата на цигари... Справихме се с контрабандата на цигари при първия мандат още…" Това твърдение не може да бъде отхвърлено с лека ръка. То трябва да бъде отхвърлено с всичка сила! И няма място за иронии и евфемизми. Премиерът ни е лъжец и манипулатор, при това от най-елементарните. Вероятно не заслужаваме по-сложен…

Световна медия си „изкара киселото” на български град

8 Юли 2016 - 16:52

В три поредни недели на юли тази година един от глобалните телевизионни канали „Нешънъл Джиографик” представя премиера на филм по една от най-актуалните теми в последно време. Документалната лента „Кървави антики” обаче показва как не само българските журналисти измислят истории и правят необосновани внушения, накърняващи човешкото достойнство.

Глупаво писмо на случаен министър

7 Юли 2016 - 15:31

Ето още един начин, по който медийният монопол на Пеевски, унищожава свободата на словото. Правеше го, докато се изграждаше. Но го прави и сега, когато се разпада. Умират медии, много хора остават безработни, който има работно място – пази си го. Така боледуването се удължава и май че толкова дълго, че по чисто възрастови причини българската журналистика в скоро време ще трябва да се създава наново.

Страници

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев

dr.tonyfilipov (at) abv.bg

0885 233 691

Връзки

„Редута.бг” се обслужва

от счетоводна къща „Лавейа”

бул. Княз Дондуков”, № 49

Tel: +359 2 988 84 04

Mobile: +359 888 60 72 70
Mail: sk.laveia@gmail.com