Тони Филипов, д-р

Цветан Василев направи глупав ход. Даде на държавата обществено приемлив мотив да се намеси. В името на националния интерес! Обаче ние, нали сме подозрителен, та зад общия интерес съзираме сянката на едни заинтересовани лица. Ще се появи един „стратегически” инвеститор, като тоя, дето купи БТ, и готово. Накрая някои ще се продрискат от лакомия.

Постановка за едно евро

28 Март 2015 - 22:06

Пробутването на съмнителен инвеститор в шест компании прилича на инсценировка. Белгиецът Луврие изглежда специално подбран за „подставено лице“ на укриващия се в Сърбия банкер Цветан Василев. Публиката е скандализирана и от връзките му с кремълски олигарси. Държавата ще се възползва от истерията, за да поеме контрола върху активите на Василев. И зад всичко това прозира сянката на „#Кой?“

Икономика през прозореца

28 Март 2015 - 10:39

Първо се появи дупката. Не, първо бяха съобщенията, че няколко дни няма да имаме вода през деня, после дойде багерът и едва тогава се появи дупката. Няколко дни наистина нямахме вода, после вече редовно имахме, но дупката си остана. Голяма и не точно в средата на кварталното кръстовище, но на достатъчно неудобно място, за да пречи на автомобилите и в четирите посоки.

Теория на игрите, практика на провала

24 Март 2015 - 10:36

Каквато и да е била теорията, практиката се оказва доста неуспешна. Медийните вълнения около сегашния гръцки кабинет и ексцентричните му министри продължиха едва няколко седмици. Очакванията за впечатляваща и успешна стратегия бяха особено раздути около любопитна подробност от академичната кариера на финансовия министър, Янис Варуфакис

Там надеждата умира първа, тук също

23 Март 2015 - 17:22

Понякога ми се струва, че Ерофеев ми е казвал повече за България, отколкото който и да е български писател: „Руският свят е изпразнен от думи. Той е словесен. Махате думите – и няма нищо! Страна, в която като разместиш събираемите, сборът се променя, ако изобщо не изчезне.“ Понякога го казва не толкова изискано: „Вятърът на промените се оказа само срамно пърдене.“

Ще отвърне ли Европа на руската (дез)информационна атака?

20 Март 2015 - 17:27

Темата за руската пропаганда и влиянието й в обществото е гореща тема в Естония. Eстонските медии са много наясно със заплахата и успешно неутрализират действието й. Когато руската медия „Спутник” прави опит да основе естонска служба, много рускоговорящи журналисти публично заявяват, че няма да приемат предложенията. На този фон, българската медийна реалност не изглежда да разполага с кой знае какви съпротивителни сили.

Къде са протестите?

18 Март 2015 - 16:41

През последните седмици този въпрос постепенно се превърна в някакво продължение на глуповатия жанр „а, къде бяхте, когато….?“. Очевидно тази добре позната и банализиране линия на критика трябваше да бъде осъвременена, а моралната претенция на вечните недоволни от интензивността и мотивациите на българските протестиращи укрепена.

По пътеките на здравето

17 Март 2015 - 07:22

Болницата е особено място. Тук човек разбира неща, които другаде не биха му хрумнали. Болният, особено ако е с тежка диагноза, губи част от човешката си същност. Превръща се в придатък към диагноза, носител на заболяване. Освен това този облечен в пижама окаяник иска да знае какво точно се случва с неговото тяло, каква е вероятността нещо да се поправи, дали точно тези медикаменти и интервенции ще помогнат и задава въпроси, от които лекарите най-често се отегчават.

Из делниците на един луд (9-13 март)

15 Март 2015 - 17:12

Шефът на „Пирогов” д-р Миланов вика: „Парите за глава добитък са повече от тези за лечение на спешните пациенти.” Това не бива да ни обижда. Първо, не са много повече. И второ, ние показали ли сме, че се различаваме от тях? Срещу коя неправда излязохме да кажем стига?! Човек се различава от говедото по това, че живее в общество. И когато не му дреме за обществото, престава да се отличава…

Тоалетна за милиони

14 Март 2015 - 19:16

Министърът на културата най-сетне разкри за какво точно ще служи т.нар. Български Лувър. В опита си да пресече критиките, че проектът е мегаломански, Вежди Рашидов обясни: „Аз казвам: дори една тоалетна да направиш, е добро за страната.“ Лувърът, разбира се, ще е най-скъпоструващата тоалетна в страната, а може би и в целия свят, но от друга страна вече има ясно предназначение.

Независимост на една воля разстояние

13 Март 2015 - 22:44

Независимо каква теория на историята споделя човек има моменти, които предоставят несиметрично големи възможности за промяна. Сега страната се намира в точно такова положение, макар политическото и институционално ниво на осъзнаване на този факт да е доста ниско. Близката ни история отчетливо подсеща за предишни подобни моменти и най-вече годините на управление на ОДС.

Страници

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев

dr.tonyfilipov (at) abv.bg

0885 233 691

Връзки

„Редута.бг” се обслужва

от счетоводна къща „Лавейа”

бул. Княз Дондуков”, № 49

Tel: +359 2 988 84 04

Mobile: +359 888 60 72 70
Mail: sk.laveia@gmail.com