Ралица Ковачева

Що за свободен избор е, когато 3 милиона работещи българи са жертва на ултиматумите на хора, представляващи една десета от заетите? Що за „демократични принципи” отразява тайното договаряне на подобен обрат в пенсионната реформа в неделя по обед? Без парламентарни дебати? Освен че е опит да се напълни дупката в бюджета, зад решението прозира и очакването то да се осребри в гласове в...

Из делниците на един луд (8 – 12 декември)

14 Дек. 2014 - 17:03

Слави Бинев се оттегли от комисията за култура и медии в НС. Чудя се дали да кажа нещо помпозно и патетично. Като например: „Малка крачка за културата, голям скок за гражданското общество”? Май че скромността повече отива на нашето гражданското общество. Спряхме Пеевски, спряхме Славчо Бинев, но не можахме да спрем Борисов. А някои викат, че даже сме му помогнали. Във всеки случай се възползва.

Три погледа към прехода и миналото

14 Дек. 2014 - 12:57

Ако се доверим на по-опитните в осмислянето на собственото си минало нации истинската рефлексия върху него започва едва след десетилетия. Четвърт век след 1989 година май трябва да продължим с подновено усилие. Но това е въпрос не просто на воля, но и, в немалка степен, на изостряне и смяна на погледа. Последните седмици ни дават чудесни възможности за това. Под формата на две нови книги, „Сексът и комунизмът“ на Милена Фучеджиева и „Соц гурме“ на Албена Шкодрова и една преиздадена, „Естествен роман“ на Георги Господинов. Използвам този повод, за да поговорим с техните автори и да загледаме близкото ни минало с нова наситеност и поглед. В три поредни седмици на нашия сайт ще публикуваме тези разговори. Първият ще е с Милена и ще ви го предложим още тази седмица.

Вятър в потока: „Южен поток” като опорна точка

10 Дек. 2014 - 17:58

За 6 години и 6 правителства целесъобразността на "Южен поток" така и не беше доказана, а финансовите ползи не бяха доказани. Споровете около проекта вървяха по линията левите са за, десните са против или поне не толкова за. През цялото това време политици и от ляво, и от дясно упорито наричаха „Южен поток” европейски проект, въпреки еднозначната позиция на ЕК, че проектът няма и не може да има подобен статут.

Магьосникът от Франкфурт

9 Дек. 2014 - 20:35

Въпреки очакванията новият инвестиционен фонд на ЕК няма да е в състояние да извади европейската икономика от дълбоката й летаргия. Както и други идеи и тази разчита на финансовите пазари за генериране на ресурси и пътят до тях е доста труден. Политиците вече трайно заклещиха комисията в клопка: очакванията към нея постоянно нарастват, а ресурсите на нейно разположение намаляват.

Референдум за бозата

8 Дек. 2014 - 18:43

Можем ли да си говорим за боза, без да споменем комунизма и капитализма, Русия и САЩ, СДС и БСП, Бойко Борисов и „Атака“…Колкото и да е странно, дори най-невинната дума задейства у нас бутон, след което започваме да ръсим дежурни, банални, неаргументирани формулировки и обиди. Никой не слуша никого, защото не се интересува какво мисли другият и каква е истината. Ние вече просто не можем да общуваме.

Из делниците на един луд (1-6 декември)

7 Дек. 2014 - 16:47

Главният прокурор Цацаров очаква обективен доклад от Брюксел, съобщава пресата. Г-н прокурор, не ни устройва обективен! Обективно погледнато положението хич не е за гледане. Успехите ни в борбата с корупцията и престъпността са главно във вечерните новини и по страниците на приятелската преса. Трябва необективен доклад, авторите малко да си позатворят едното оче… Колкото и да е лош един необективен доклад, все не може да е толкова лош, колкото ще е един обективен.

Чалга патриоти, турбо реформатори

6 Дек. 2014 - 20:44

Патриотичният фронт спазари подкрепата си за правителството с лансирането на пореден кадър, свързан с чалгата. Зам.-областен управител на София стана Петър Харалампиев - организатор на концерти с участието на Лепа Брена и Цеца Величкович. Благодарение на Реформаторския блок, нещата си дойдоха на мястото и турбо фолкът окончателно пое юздите на държавата. Честито на „изненаданите“!

Край няма, еле пък щастлив

4 Дек. 2014 - 06:14

Важното е, когато скоро отново тръгне към урните, избирателят да бъде добре подготвен и с пресни телевизионни спомени в главата. Да е разбрал, че „умен и красив” е обида, „интелектуалец” е подигравка, „Винету” е единица мярка за начетеност, БИАД- пример за културно-творческа индустрия, а за почтеност и морал се говори само срещу пари (от Запада).

За прехода, без край

3 Дек. 2014 - 06:50

Отминалите чествания, дискусии, припомняния и прочее дейности около 25-годишнината от падането на Берлинската стена и началото на прехода оставят усещане за безсмислие в продължаването на подобни усилия. Или поне в тази им форма. Сякаш с предусещане за последно „завъртане на темата“ всички участници се втурнаха с мощни опити да наложат своята интерпретация върху отминалия четвърт век.

Иван Хаджийски, Парвенюто

2 Дек. 2014 - 16:18

Парвенютата никнат (като гъби) в мътни времена, във времена на стопанска и политическа контрабанда, когато общественият живот дава възможност за бързо успяване. Новите нагли и дръзки възможности обикновено позапират хората от старото спокойно време с неговите установени похвати. Те се боят да свържат името си с открит аферизъм и нескриваеми скандали. Боят се от морални и законни отговорности.

Страници

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев

dr.tonyfilipov (at) abv.bg

0885 233 691

Връзки