Владимир Шопов

През последните години се множат интерпретациите за поведението на руския президент като непредвидим, стратег, едва ли не виртуоз с вродена способност да изненадва и надиграва. За пример се дава начина, по който успя да се измъкне от последствия след нахлуването в Грузия или пък да анексира Крим. Всъщност, откакто е на власт той търпеливо, внимателно и на пълен показ подготвяше това, което...

Из делниците на един луд (16-20 ноември)

22 Ноем. 2015 - 17:05

Малко над половината българи (52%) смятат, че въпреки недостатъците си, демокрацията си остава най-добрият политически модел. В Северна Америка тоя процент е 82%, в Западна Европа - 80%. Знаете ли защо става така? Защото не случихме на свестни демократи. Ако бяха свестни… Всъщност, ако бяха свестни, ние едва ли щяхме да ги изберем… Тъй че демокрацията ни си прилича на нас. На кой да прилича?

Нашата беда и карикатурната й илюстрация

21 Ноем. 2015 - 16:33

Словесните изхвърляния на българския президент срещу Русия са трайна тенденция, която му служи за легитимация пред евроатлантическите партньори. В стремежа си да се докара пред тях той е изричал немалко щуротии, а с тази пред в. „Индипендънт“ направо пренави предаността си до скъсване. Тезите на Росен Плевнелиев се изтъркаха до краен предел. И по-лошото - олекнаха до степен, че дори да съществува реална заплаха от Москва, вече малцина биха се отнесли сериозно.

Новата периферия?

21 Ноем. 2015 - 11:58

Едно изкушение броди из западна Европа. След десетилетия на сближаване между Изток и Запад започват да се чуват повече гласове за нови линии на защита около едно ядро държави в центъра на „стария континент“. Идеята за мини-Шенген, популяризирана от Холандия, е може би най-отчетливата до момента индикация за това и опасността от опити за институционализиране на вътрешно разделение нараства.

Как се става машина за убийство?

20 Ноем. 2015 - 11:57

Асасините от Аламут никога не убивали своите жертви тайно. Обикновено го правели на петъчната молитва в джамията. Петъчна вечер в Париж. Кои са нашите „вражески“ на тях молитви и джамии днес – рок концерт, ресторант, стадион? Това, което разумът не може да приеме, го превръща в що-годе вероятна конспирация - ще кажете, - къде е 11 век, къде е 13 ноември 2015 година.

БНР и БНТ – изгубени в прехода, търсещи преводи

18 Ноем. 2015 - 20:39

Големите държавни медии се изгубиха в прехода и не намериха своята обществена същност.Незабравените рефлекси отново ги карат да търсят единствено финансовите преводи от държавата (били те субсидии или трансфери).Изгубени в прехода, търсещи преводи! И забравили, че основната функция на обществените медии е свързана с думичката „общ” - да изграждат общност от взаимосвързани обикновени хора...

Пречупени табута

17 Ноем. 2015 - 19:44

Бежанската криза вече променя нагласи и разчупва табута. Последните атентати в Париж не просто ще доведат до политически и институционални решения, но ще ускорят множество дебати. За характера и бъдещето на границите, за невоенната система за сигурност, за характера на подкрепата за бежанците, за международните интервенции. От тях ще се оформи и бъдещето на „стария континент“.

Париж и кандидат-президентите

16 Ноем. 2015 - 11:48

След като влиятелни журналисти се държат сякаш в държавата няма разделение на властите и всичко зависи от Борисов, не бива да се чудим, ако догодина се окажем в президентската република на Б.Б. Настъплението на терористите през последните седмици и свързаните с него нови обществени нагласи са повод за партиите да преосмислят кандидатурите си за президентската капания. Основният критерий трябва да е става ли кандидатът им за главнокомандващ на българската армия.

Из делниците на един луд (9-13 ноември)

15 Ноем. 2015 - 16:23

Поредни успехи на икономическите волунтаристи, които ни управляват. Изследване на френско-белгийския икономическия институт "Молинари" твърди, че България е свършила парите си за 2015 г. още на 24 октомври и оттогава живее на кредит. Страната ни е сред държавите в ЕС с най-тежък бюджетен дефицит, като дори е по-зле от сочената за назидание Гърция. България е в най-лошата група заедно с Кипър, Португалия, Хърватия и Испания.

Преференцията им преседна

12 Ноем. 2015 - 16:40

Повече от половината избиратели са използвали правото си на преференциален вот на местните избори. Това означава, че повечето от българите оценяват това новопридобито право и залагат на него. В същото време се подготвя мнозинство, което при гласуване на промените в изборния закон, има намерение да отмени преференциалния вот.

Може ли малка глупост да роди голям политически проект? Ще видим.

12 Ноем. 2015 - 07:11

Един привидно дребен проблем – пенсионирането на две опитни медицински сестри се превръща във важен индикатор за дефицит на интелектуална гъвкавост, за етичните стандарти и рационалното поведение на една животоспасяваща институция и нейното ръководство. Налага важни въпроси - медицината заради пациентите ли съществува или пациентите заради медицината?

Страници

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев

dr.tonyfilipov (at) abv.bg

0885 233 691

Връзки

„Редута.бг” се обслужва

от счетоводна къща „Лавейа”

бул. Княз Дондуков”, № 49

Tel: +359 2 988 84 04

Mobile: +359 888 60 72 70
Mail: sk.laveia@gmail.com