Тони Филипов, д-р

Рустификацията на нацията навлезе в стабилна орбита. Жалко, че много хора още не искат да разберат какъв тласък за това дава шествието на примитиви по върховете. И ще продължи, защото ние пак ще си ги изберем. Каквото ни е настоящето, такова ще ни е и бъдещето. Българите, би казал моят приятел Селин, „отмъщават за несправедливото си настояще, като вътрешно си изработват бъдеще от чисти лайна...

Рашидовци по калъп

25 Апр. 2015 - 22:32

Не виждам защо Вежди Рашидов трябва да си подава оставката и напълно се съгласявам с неговия последовател от СБХ, че в името на нашето национално достойнство би било по-добре да загърбим дребнавост и предразсъдъци. Дребнаво е да се заяждаме, че се държи като простак, а и той не се държи като – той си е простак. Предразсъдък е също така да си спомняме как се постилаше пред разни мутри, след като си избрахме една такава да ни управлява два пъти. Накратко: Рашидов е триумфът на овластената простащина, а в областта на културата той е това, което е неговият пряк началник в политиката.

Спи ли ви се?

24 Апр. 2015 - 23:23

Точно преди седмица дяволът ме дръпна за езика и запитах отговорен представител на лекарското съсловие какво се случи, че лекарите спряха да пишат. Защо лекарите обърнаха гръб на литературата. Къде останаха писателите в бели престилки като Арчибалд Кронин, Майкъл Крайтън, Артър Конан Дойл, Михаил Булгаков и, ами да, разбира се, тихият и мъдър Антон Павлович Чехов!

Вежди има, очи няма II

23 Апр. 2015 - 20:00

В „Сега” четох за един пианист, който свирел Моцарт. И давал всичко от себе си, но то съвсем не било достатъчно. И от залата започнали да го освиркват и замерят с подръчни материали. Той смутен попитал: „Защо бе, хора, не харесвате ли Моцарт?”
„Когато слушате Моцарт, последвалата тишина е също от Моцарт.” Ако последва нещо друго, то вече е от пианиста.

Фалшиво спокойствие III

22 Апр. 2015 - 07:05

Описаните промени в нагласите спрямо интеграцията на страната в европейските и евро-атлантическите институции изискват политическа и публична реакция. Дори рисковете да изглеждат преувеличени е ясно, че досегашното отношение и нагласи не могат да бъдат продължени, ако не желаем усилване на критиките и недоволството. Бъдещите действия следва да бъдат синхронизирани и да ангажират множество институции.

Вежди има, очи няма

20 Апр. 2015 - 16:00

„Един идиот в Париж” – под това заглавие работим в момента. Ще ни се да дадем и ние своя принос за цялостното осветляване на българското чудо, станало в центъра на Париж, който е и център на света, поне на културния. Но докато приготвим идиота, ни се ще да ви поднесем един текст по същата тема, писан през 2013 г. Той е свързан със сегашните събития и хвърля много светлина върху главния герой.

Из делниците на един луд (13-17 април )

19 Апр. 2015 - 17:15

Вежди огорчен от писанията в медиите: „Ние направихме в Париж, чудо. И вместо да сме горди от това, се занимаваме с простотии… Аз съм казал една крилата фраза: Простотията не е порок, но понякога е голяма свинщина.” Ех, що не можем и ние да казваме такива крилати фрази! А на пръв поглед не изглежда трудно. Вземаш една наистина крилата фраза и ѝ отрязваш крилата и готово. Веждито е взел няколко и ги е инвалидизирал вкупом…

България на едно „наздраве“, два Лувъра и три култури

18 Апр. 2015 - 17:04

Живеем си ние в безкрайна асамблея „Знаме на мира“: до паметника „1300 години България“ застава Орфей от летището; надграждаме средновековните крепости с атракциони и бутафорни замъци. Властта си отглежда култура и журналистика, които да й подхождат и да я обслужват – гротескни, нелепи и жалки във фалша си. Досущ по израза на неподражаемия Божидар Димитров – „облечени като тракийки, едната цица навън“.

Фалшиво спокойствие II

14 Апр. 2015 - 12:54

Увеличаващите се нюанси в отношението на българското общество към членствата в ЕС и НАТО не би трябвало да представляват новина. Нивата на подкрепа от средата на миналото десетилетие бяха твърде високи, за да устоят твърде дълго на срещата с реалността. Спасителните свръхочаквания нямаше как да бъдат осъществени в тяхната цялост.

Из делниците на един луд (6-10 април )

12 Апр. 2015 - 11:15

Вежди Рашидов вика: "Аз бях първият, който каза, че Цветан Василев ще ни маха като Меджидиева от Кейптаун и ще ни се усмихва. Тези, които са лапнали и държат дюшека, сега лесно говорят. В пълен стомах се пускат лесно газове…” Демек, сит човек лесно пръдва. Поне културният ни министър да не ръсеше простотии, премиера все някак щяхме да преглътнем…

Фалшиво спокойствие I

7 Апр. 2015 - 16:15

„Националният консенсус“ за ЕС и НАТО отдавна е клише, рутинно вплетено в езика и презумциите на политическия живот. В стандартния прочит на съвременната ни политическа история дебатите за мястото на страната приключват с отказа на бившата комунистическа партия да е приятел с типажи като Слободан Милошевич и да организира митинги срещу НАТО. Тази картина обаче се променя.

Страници

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев

dr.tonyfilipov (at) abv.bg

0885 233 691

Връзки

„Редута.бг” се обслужва

от счетоводна къща „Лавейа”

бул. Княз Дондуков”, № 49

Tel: +359 2 988 84 04

Mobile: +359 888 60 72 70
Mail: sk.laveia@gmail.com