Владимир Шопов

Милена е фронтален автор, сграбчва те още от първия ред. Прави го в повечето си текстове и тук не е по-различно. Още на първите страници с хладна графичност ни представя колективно изнасилване и последващото ужасяващо мълчание, което влиза в порите на това повествование. Обвива така плътно сетивата на младата, съзряваща героиня.

Синдикатите си имат правителство. А избирателите?

15 Дек. 2014 - 20:03

Що за свободен избор е, когато 3 милиона работещи българи са жертва на ултиматумите на хора, представляващи една десета от заетите? Що за „демократични принципи” отразява тайното договаряне на подобен обрат в пенсионната реформа в неделя по обед? Без парламентарни дебати? Освен че е опит да се напълни дупката в бюджета, зад решението прозира и очакването то да се осребри в гласове в наближаващите избори. Свободно и демократично.

Из делниците на един луд (8 – 12 декември)

14 Дек. 2014 - 17:03

Слави Бинев се оттегли от комисията за култура и медии в НС. Чудя се дали да кажа нещо помпозно и патетично. Като например: „Малка крачка за културата, голям скок за гражданското общество”? Май че скромността повече отива на нашето гражданското общество. Спряхме Пеевски, спряхме Славчо Бинев, но не можахме да спрем Борисов. А някои викат, че даже сме му помогнали. Във всеки случай се възползва.

Три погледа към прехода и миналото

14 Дек. 2014 - 12:57

Ако се доверим на по-опитните в осмислянето на собственото си минало нации истинската рефлексия върху него започва едва след десетилетия. Четвърт век след 1989 година май трябва да продължим с подновено усилие. Но това е въпрос не просто на воля, но и, в немалка степен, на изостряне и смяна на погледа. Последните седмици ни дават чудесни възможности за това. Под формата на две нови книги, „Сексът и комунизмът“ на Милена Фучеджиева и „Соц гурме“ на Албена Шкодрова и една преиздадена, „Естествен роман“ на Георги Господинов. Използвам този повод, за да поговорим с техните автори и да загледаме близкото ни минало с нова наситеност и поглед. В три поредни седмици на нашия сайт ще публикуваме тези разговори. Първият ще е с Милена и ще ви го предложим още тази седмица.

Вятър в потока: „Южен поток” като опорна точка

10 Дек. 2014 - 17:58

За 6 години и 6 правителства целесъобразността на "Южен поток" така и не беше доказана, а финансовите ползи не бяха доказани. Споровете около проекта вървяха по линията левите са за, десните са против или поне не толкова за. През цялото това време политици и от ляво, и от дясно упорито наричаха „Южен поток” европейски проект, въпреки еднозначната позиция на ЕК, че проектът няма и не може да има подобен статут.

Магьосникът от Франкфурт

9 Дек. 2014 - 20:35

Въпреки очакванията новият инвестиционен фонд на ЕК няма да е в състояние да извади европейската икономика от дълбоката й летаргия. Както и други идеи и тази разчита на финансовите пазари за генериране на ресурси и пътят до тях е доста труден. Политиците вече трайно заклещиха комисията в клопка: очакванията към нея постоянно нарастват, а ресурсите на нейно разположение намаляват.

Референдум за бозата

8 Дек. 2014 - 18:43

Можем ли да си говорим за боза, без да споменем комунизма и капитализма, Русия и САЩ, СДС и БСП, Бойко Борисов и „Атака“…Колкото и да е странно, дори най-невинната дума задейства у нас бутон, след което започваме да ръсим дежурни, банални, неаргументирани формулировки и обиди. Никой не слуша никого, защото не се интересува какво мисли другият и каква е истината. Ние вече просто не можем да общуваме.

Из делниците на един луд (1-6 декември)

7 Дек. 2014 - 16:47

Главният прокурор Цацаров очаква обективен доклад от Брюксел, съобщава пресата. Г-н прокурор, не ни устройва обективен! Обективно погледнато положението хич не е за гледане. Успехите ни в борбата с корупцията и престъпността са главно във вечерните новини и по страниците на приятелската преса. Трябва необективен доклад, авторите малко да си позатворят едното оче… Колкото и да е лош един необективен доклад, все не може да е толкова лош, колкото ще е един обективен.

Чалга патриоти, турбо реформатори

6 Дек. 2014 - 20:44

Патриотичният фронт спазари подкрепата си за правителството с лансирането на пореден кадър, свързан с чалгата. Зам.-областен управител на София стана Петър Харалампиев - организатор на концерти с участието на Лепа Брена и Цеца Величкович. Благодарение на Реформаторския блок, нещата си дойдоха на мястото и турбо фолкът окончателно пое юздите на държавата. Честито на „изненаданите“!

Край няма, еле пък щастлив

4 Дек. 2014 - 06:14

Важното е, когато скоро отново тръгне към урните, избирателят да бъде добре подготвен и с пресни телевизионни спомени в главата. Да е разбрал, че „умен и красив” е обида, „интелектуалец” е подигравка, „Винету” е единица мярка за начетеност, БИАД- пример за културно-творческа индустрия, а за почтеност и морал се говори само срещу пари (от Запада).

За прехода, без край

3 Дек. 2014 - 06:50

Отминалите чествания, дискусии, припомняния и прочее дейности около 25-годишнината от падането на Берлинската стена и началото на прехода оставят усещане за безсмислие в продължаването на подобни усилия. Или поне в тази им форма. Сякаш с предусещане за последно „завъртане на темата“ всички участници се втурнаха с мощни опити да наложат своята интерпретация върху отминалия четвърт век.

Страници

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев

dr.tonyfilipov (at) abv.bg

0885 233 691

Връзки