Тони Филипов, д-р

Оплели са се като пипалата на пиян октопод. И най-много съм възмутен от т. нар. реформатори. Седнал правосъдният министър да разправя, че замесването на Борисов било отвличане на вниманието. И с любезно изместени аргументи да ни обяснява как същинският проблем бил ВСС. Да, бе! Изпълнителната власт е натиснала съдебната като девственица в трабант, обаче това не е проблем.

„Дяволи на доброто“?

28 Ноем. 2015 - 16:33

В интервю за NBC News мафиотският бос Джовани Гамбино разви тезата, че сицилианската мафия разполага с ресурс да се справи с ИДИЛ. Той твърди, че възходът на глобалния тероризъм най-сетне й дава шанс да покаже добрата си страна. Интервюто предизвика противоречиви реакции, но от комичното предложение на Гамбино могат да се извлекат и някои поуки.

Колко лесна е думата война

27 Ноем. 2015 - 15:42

Може ли човек да промени хода на историята? И какъв трябва да е този човек – налудничав като Хитлер, фанатичен като Сталин, прагматичен като Чърчил, държавник като Рузвелт? След войните остава статистика за милионите мъртви, паметник и много малко памет. Войната е онова нещо, в което смъртта на милиони е статистика. И в което човекът е или никой, или някой, от когото зависят всички.

Баналността на Путин

25 Ноем. 2015 - 16:05

През последните години се множат интерпретациите за поведението на руския президент като непредвидим, стратег, едва ли не виртуоз с вродена способност да изненадва и надиграва. За пример се дава начина, по който успя да се измъкне от последствия след нахлуването в Грузия или пък да анексира Крим. Всъщност, откакто е на власт той търпеливо, внимателно и на пълен показ подготвяше това, което направи през последните години. Друг е въпроса защо толкова хора се направиха на изненадани.

Из делниците на един луд (16-20 ноември)

22 Ноем. 2015 - 17:05

Малко над половината българи (52%) смятат, че въпреки недостатъците си, демокрацията си остава най-добрият политически модел. В Северна Америка тоя процент е 82%, в Западна Европа - 80%. Знаете ли защо става така? Защото не случихме на свестни демократи. Ако бяха свестни… Всъщност, ако бяха свестни, ние едва ли щяхме да ги изберем… Тъй че демокрацията ни си прилича на нас. На кой да прилича?

Нашата беда и карикатурната й илюстрация

21 Ноем. 2015 - 16:33

Словесните изхвърляния на българския президент срещу Русия са трайна тенденция, която му служи за легитимация пред евроатлантическите партньори. В стремежа си да се докара пред тях той е изричал немалко щуротии, а с тази пред в. „Индипендънт“ направо пренави предаността си до скъсване. Тезите на Росен Плевнелиев се изтъркаха до краен предел. И по-лошото - олекнаха до степен, че дори да съществува реална заплаха от Москва, вече малцина биха се отнесли сериозно.

Новата периферия?

21 Ноем. 2015 - 11:58

Едно изкушение броди из западна Европа. След десетилетия на сближаване между Изток и Запад започват да се чуват повече гласове за нови линии на защита около едно ядро държави в центъра на „стария континент“. Идеята за мини-Шенген, популяризирана от Холандия, е може би най-отчетливата до момента индикация за това и опасността от опити за институционализиране на вътрешно разделение нараства.

Как се става машина за убийство?

20 Ноем. 2015 - 11:57

Асасините от Аламут никога не убивали своите жертви тайно. Обикновено го правели на петъчната молитва в джамията. Петъчна вечер в Париж. Кои са нашите „вражески“ на тях молитви и джамии днес – рок концерт, ресторант, стадион? Това, което разумът не може да приеме, го превръща в що-годе вероятна конспирация - ще кажете, - къде е 11 век, къде е 13 ноември 2015 година.

БНР и БНТ – изгубени в прехода, търсещи преводи

18 Ноем. 2015 - 20:39

Големите държавни медии се изгубиха в прехода и не намериха своята обществена същност.Незабравените рефлекси отново ги карат да търсят единствено финансовите преводи от държавата (били те субсидии или трансфери).Изгубени в прехода, търсещи преводи! И забравили, че основната функция на обществените медии е свързана с думичката „общ” - да изграждат общност от взаимосвързани обикновени хора...

Пречупени табута

17 Ноем. 2015 - 19:44

Бежанската криза вече променя нагласи и разчупва табута. Последните атентати в Париж не просто ще доведат до политически и институционални решения, но ще ускорят множество дебати. За характера и бъдещето на границите, за невоенната система за сигурност, за характера на подкрепата за бежанците, за международните интервенции. От тях ще се оформи и бъдещето на „стария континент“.

Париж и кандидат-президентите

16 Ноем. 2015 - 11:48

След като влиятелни журналисти се държат сякаш в държавата няма разделение на властите и всичко зависи от Борисов, не бива да се чудим, ако догодина се окажем в президентската република на Б.Б. Настъплението на терористите през последните седмици и свързаните с него нови обществени нагласи са повод за партиите да преосмислят кандидатурите си за президентската капания. Основният критерий трябва да е става ли кандидатът им за главнокомандващ на българската армия.

Страници

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев

dr.tonyfilipov (at) abv.bg

0885 233 691

Връзки

„Редута.бг” се обслужва

от счетоводна къща „Лавейа”

бул. Княз Дондуков”, № 49

Tel: +359 2 988 84 04

Mobile: +359 888 60 72 70
Mail: sk.laveia@gmail.com