Владимир Шопов

Каквато и да е била теорията, практиката се оказва доста неуспешна. Медийните вълнения около сегашния гръцки кабинет и ексцентричните му министри продължиха едва няколко седмици. Очакванията за впечатляваща и успешна стратегия бяха особено раздути около любопитна подробност от академичната кариера на финансовия министър, Янис Варуфакис

Там надеждата умира първа, тук също

23 Март 2015 - 17:22

Понякога ми се струва, че Ерофеев ми е казвал повече за България, отколкото който и да е български писател: „Руският свят е изпразнен от думи. Той е словесен. Махате думите – и няма нищо! Страна, в която като разместиш събираемите, сборът се променя, ако изобщо не изчезне.“ Понякога го казва не толкова изискано: „Вятърът на промените се оказа само срамно пърдене.“

Ще отвърне ли Европа на руската (дез)информационна атака?

20 Март 2015 - 17:27

Темата за руската пропаганда и влиянието й в обществото е гореща тема в Естония. Eстонските медии са много наясно със заплахата и успешно неутрализират действието й. Когато руската медия „Спутник” прави опит да основе естонска служба, много рускоговорящи журналисти публично заявяват, че няма да приемат предложенията. На този фон, българската медийна реалност не изглежда да разполага с кой знае какви съпротивителни сили.

Къде са протестите?

18 Март 2015 - 16:41

През последните седмици този въпрос постепенно се превърна в някакво продължение на глуповатия жанр „а, къде бяхте, когато….?“. Очевидно тази добре позната и банализиране линия на критика трябваше да бъде осъвременена, а моралната претенция на вечните недоволни от интензивността и мотивациите на българските протестиращи укрепена.

По пътеките на здравето

17 Март 2015 - 07:22

Болницата е особено място. Тук човек разбира неща, които другаде не биха му хрумнали. Болният, особено ако е с тежка диагноза, губи част от човешката си същност. Превръща се в придатък към диагноза, носител на заболяване. Освен това този облечен в пижама окаяник иска да знае какво точно се случва с неговото тяло, каква е вероятността нещо да се поправи, дали точно тези медикаменти и интервенции ще помогнат и задава въпроси, от които лекарите най-често се отегчават.

Из делниците на един луд (9-13 март)

15 Март 2015 - 17:12

Шефът на „Пирогов” д-р Миланов вика: „Парите за глава добитък са повече от тези за лечение на спешните пациенти.” Това не бива да ни обижда. Първо, не са много повече. И второ, ние показали ли сме, че се различаваме от тях? Срещу коя неправда излязохме да кажем стига?! Човек се различава от говедото по това, че живее в общество. И когато не му дреме за обществото, престава да се отличава…

Тоалетна за милиони

14 Март 2015 - 19:16

Министърът на културата най-сетне разкри за какво точно ще служи т.нар. Български Лувър. В опита си да пресече критиките, че проектът е мегаломански, Вежди Рашидов обясни: „Аз казвам: дори една тоалетна да направиш, е добро за страната.“ Лувърът, разбира се, ще е най-скъпоструващата тоалетна в страната, а може би и в целия свят, но от друга страна вече има ясно предназначение.

Независимост на една воля разстояние

13 Март 2015 - 22:44

Независимо каква теория на историята споделя човек има моменти, които предоставят несиметрично големи възможности за промяна. Сега страната се намира в точно такова положение, макар политическото и институционално ниво на осъзнаване на този факт да е доста ниско. Близката ни история отчетливо подсеща за предишни подобни моменти и най-вече годините на управление на ОДС.

Какви граждани, какви пет лева?

13 Март 2015 - 07:09

Не, г-н Борисов. Сега е много удобно да кажете, това бяха мойте протести, както казвате мойта партия, мойте министри, мойте магистрали. Когато протестите бяха в разгара си, ГЕРБ ги нямаше. Нямаше ги на улицата сред нас – ако е имало симпатизанти на ГЕРБ, те са били там като граждани, като частни хора. ГЕРБ ги нямаше и в парламента – освен, за да използват телевизионното време за колоритно политиканстване, което да влезе във вечерните новини.

Майтап, бе, Уили

12 Март 2015 - 07:28

Насред зимата, снега и преспите имаме нужда от смях или от вдъхновение. Колкото и да не ни се иска, паднала ни се е трагикомедията, която се точи вече 25 години и в която, щем не щем, участваме. „Не винаги е имало ток” - заключи мъдро финансовият министър в телевизионно интервю, увъртайки как ще си плати сметките, ако разполага с 400 лева на месец. И е напълно прав.

Голяма песен за малък шлифер

10 Март 2015 - 13:24

Няма как в държава, в която дълги години е имало Ст. Ц. Даскалов, да няма сега мондьота, ще кажете. Така е. Махалото се люшна със страшна сила в обратната посока. И не това е най-страшното. Най-страшното е, че не разбираме, че Ст. Ц. Даскалов и мондьотата са едно и също нещо. И не си е струвало да преобърнем живота с краката нагоре, за да сменим един жалък човек с друг жалък човек.

Страници

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев

dr.tonyfilipov (at) abv.bg

0885 233 691

Връзки

„Редута.бг” се обслужва

от счетоводна къща „Лавейа”

бул. Княз Дондуков”, № 49

Tel: +359 2 988 84 04

Mobile: +359 888 60 72 70
Mail: sk.laveia@gmail.com