Александра Гюзелева

На Божидар Димитров може и да му се привижда чудо в жегата, но той на нас не ни се привижда. Съвсем реален е. Материализира се често в пространството като вдъхновител на проекти тип „дисниленд”. Ако през лятото Свещеният кладенец в базиликата на Плиска е бликнал чудодейно, то е сигурно, че наесен, където е текло, пак ще тече. Този път по формата на паметник на Борис Първи.

Бутафория от векове за векове

27 Юли 2015 - 16:03

Божидар Димитров. Името е достатъчно, за да ни побият тръпки на ужас, че българската история се чалгизира. Вечният шеф на НИМ обаче се оказа призван не само „да оправи“ миналото, но и нашето бъдеще. Според старо предсказание на баба Ванга, разбира се! След като оправи себе си и е на път да дооправи родния си Созопол, той вече се захвана с България. А оттук до окончателното възтържествуване на кича, крачката е много, много малка.

Из делниците на един луд (20-24 юли)

26 Юли 2015 - 17:16

Досега РБ легитимираше реформаторската мимикрия на Борисов, сега ще легитимира и тази на ДПС. Нямало значение, вика Радан, кой предлага промените. Било му транспенисиално, важното било да се случат промените. Според нас вече няма значение и има ли Радан. Чао Радане, скрий се вече. И да не забравиш да вземеш и Кунева с теб. Абе, Радане, верно ли Бойко ти бил обещал, като стане президент, да те направи водач на цялото дясно? Черпихме се с едни демократи оная вечер и един се изпусна.

Не реформирай туй, що го няма

23 Юли 2015 - 15:48

Защо да реформираме съдебната система, като справедливостта у нас се налага по линия на партийната система? Не е ли по-добре да реформираме партийната система, в смисъл да се задейства не само пред избори? Щом нямаме съдебна система, то значи сме се договорили да живеем по този начин. Така ни е явно по-лесно, или по-изгодно – в партия винаги можеш да намериш някой, който да ти уреди въпроса, докато в истински съд…

Митовете около гръцката криза

22 Юли 2015 - 18:13

След като не можа да се възползва политически от глобалната криза европейската левица и нейните приближени експерти и коментатори решиха да инвестират в митове, с които да възстановят публични позиции. Кризата с Гърция се превърна в събитийно поле, от което да бъдат извлечени множество тези, които после да бъдат хвърлени в битката за сърцата и умовете на избирателите.

Из делниците на един луд (13-17 юли)

19 Юли 2015 - 17:01

Надбавките за дете, което роди, ще се спират. Защото сега не се спират. И става малко тъпо. Бабата взема детски за майката, а майката взема детски за внучката, а накрая дедото ги изпива. Законодателят се надява, че тази промяна ще насърчи отговорното родителство. Е, във всеки случай поне държавата няма да плаща за безотговорното.

България се запъти към еврото

16 Юли 2015 - 15:53

Преди години изписването на кирилица на евро банкнотите се превърна в мини национална кауза. След това обаче европейската валута се оказа недолюбвана и оттогава никой не бърза да види България в еврозоната. Миналогодишната банкова паника върна темата на дневен ред и всички се подсетиха за нея, макар и без някакъв особен ентусиазъм. Сега правителството обява официално курс към присъединяване, създаде съответните работни групи без обаче да фиксира някаква ориентировъчна времева рамка.

Гърция взе трети заем с едни и същи обещания

14 Юли 2015 - 09:50

Добре би било българският избирател, вместо да се възхищава на гръцката доблест, да направи съответните аналогии и да си извади поуки. Да осъзнае каква е цената на отлагането на реформите, на празните предизборни обещания, на пустословната патриотарщина и криворазбраното национално достойнство. И най-вече, кой плаща тази цена.

Из делниците на един луд (6-10 юли)

12 Юли 2015 - 16:46

„Наследникът на Варуфакис разочарова с орална презентация”, пише „Труд”. „Орална”… Правилното е устна. В смисъл, че нищо написано не им е дал, а само говорил. Но, ако се каже устна, няма да се получи внушение за свещенодействието, което предстои гръцките управляващи да направят на западните си кредитори, което внушение се постига с „орална”. Така, де, никой не казва „устна любов”!

Долу – остеритет, горе – прокрастинация

10 Юли 2015 - 08:08

Отлагането по върховете се прави не толкова от мързел, колкото от представата, че проблемите съществуват, за да бъдат търгувани. Затова проблемите не се решават, а стоят като стока по рафтовете на властта. Докато назреят дотолкова, че трябва да бъдат решавани на пожар – в по-добрия случай. В по-лошия – докато презреят и вече няма как да бъдат решени.

Ясо, паликари!

8 Юли 2015 - 17:12

Струва ми се, че тоя път гърците набараха фазата! Древните са казвали, че последният и най-голям дар на боговете за човека е чувството за мярка. Вероятно е и първият, който вземат, като решат да направят някого за ибрет. Точно мярата загубиха гърците. И сега ще им се случи това, от което най-много ги беше страх - българската заплата и пенсия.

Страници

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев

dr.tonyfilipov (at) abv.bg

0885 233 691

Връзки

„Редута.бг” се обслужва

от счетоводна къща „Лавейа”

бул. Княз Дондуков”, № 49

Tel: +359 2 988 84 04

Mobile: +359 888 60 72 70
Mail: sk.laveia@gmail.com