Тони Филипов, д-р

Това отиване в Катар беше само гъз път да види, не ли? И през 2012 г. Борисов заведе половината кабинет. Тогава Трайчо изгоря на плажа, ама не от слънцето… А защото направи презентация на българския бизнес ексклузивно пред български бизнесмени и на английски език. Голям срам беше. Тръгнаха като аслани, върнаха се като… Айде да не употребяваме такива грозни думи като „насрани”, но си беше...

И невежеството има своите университети

22 Май 2015 - 17:09

Между интелигенцията и народа зее огромна пропаст, която вече не може да бъде запълнена. Тя е пропаст не само на различни интелектуални и социални възможности, но и пропаст от недоверие, подозрение, дори може би и омраза… И подкрепата, която получи и продължава да получава Борисов, е само едно от нейните проявления.

Една майка за матурите

22 Май 2015 - 08:04

Министерството на образованието може и наистина да си мисли, че става дума за „национално външно оценяване“ на знанията, които дава българското училище. Нищо подобно – с т.нар. НВО държавната образователна система оценява знанията, придобити от децата в частната, алтернативна такава. По резултатите от изпитите не можем да съдим кое училище е най-добро, а колко са инвестирали родителите в самоподготовката на децата.

Бетонирани

19 Май 2015 - 11:06

Бетонирането уверено напредва. През последните седмици видяхме асфалт и бетон върху дюни, макар потвърждаването на очевидното да отне трагикомични институционални маневри. Бетонът настъпва уверено и към историята и вече достроява разпаднати крепости, участва активно във фантасмагориите на миналото и бъдещето.

Музика за олигофрени*

16 Май 2015 - 16:54

Хилядолетната ни култура ще изкачи ново стъпало – на 4 юни „Пайнер“ организира концерт в Античния театър в Пловдив. Двадесет века след построяването му от римския император Марк Улпий Траян, театърът най-сетне ще се използва по предназначение, с оглед на актуалното състояние на българската държава. Говори се дори, че премиерът и министри ще излязат на сцената да прережат лента за неговото откриване и така ще се създаде усещането, че той е построен по времето на ГЕРБ.

Игра на списъци

15 Май 2015 - 16:53

Четенето на списъци е занимание безплодно, макар и рейтингово. По-добре, на принципа „Д.П. е равно на 10“, всички имена от всякакви списъци да бъдат заменени с числа: срещу всяко име – сума и така за 25 години назад. Резултатът е цената на прехода – вероятно число от порядъка на разстоянието до Марс в сантиметри.

Революцията се отлага. За утре

12 Май 2015 - 15:40

Изборите във Великобритания предвещаваха управленска революция, но вместо нея предстои конституционна. Неслучилата се промяна трябваше да изглежда по-следния начин: най-левите управленски политики от десетилетия насам, безпрецедентна фрагментация на Парламента, скок в сложни коалиционни игри, неизбежна изборна реформа. Сега нищо от това няма да се случи.

Балансирането на ръба на войната - границите на външнополитичeската хибридна война

11 Май 2015 - 18:08

Пиша тези редове след датата 9 май, която раздели Европа и постави на дневен ред въпросът за посоката в отношенията с Русия, за мястото и последствията за Централна и Източна Европа в този процес. Със сигурност преди да намерим решение на преговорната маса ще бъдем свидетели на нов кръг в ескалация и на откровено по-груби и информационни и силови въздействия. Кремъл ще вложи всичко в отмяната на санкциите след месец юни и внасянето на разкол в ЕС, като активира политическите си активи в ЕС до крайност.

Из делниците на един луд (4-8 май )

10 Май 2015 - 18:05

Синодът, който ние вече ще се въздържаме да наричаме „свети”, дава заден за споменаването на Готски като цар на българите при богослуженията. Русенският дедо Наум вика, че решението било само пожелателно. Дедо Калиник например наредил в неговата епархия царят да не се споменава изобщо. Дърт лицемер! То, като кажеш владика, нема нужда да добавяш и лицемер, става тавтология… Вечно се буташе да застане до царя-премиер.

Хонориси и каузи

9 Май 2015 - 23:20

Три години и половина, след като разправяше как само си мечтае да постигне и една стотна от направеното от Живков, премиерът Бойко Борисов е на път да „бие“ своя политически кумир по всички линии. Бившият Първи вече изостана с метрото и с пропагандата в стил „Работническо дело“. А тепърва ще го закъса с академичната си кариера – Борисов ще е „Доктор хонорис кауза“ на Техническия университет във Варна!

Най-важното - след рекламите

8 Май 2015 - 15:41

Преди няколко години престанах да гледам телевизия. Установих, че изобщо не ми липсва нито като източник на новини, нито като развлечение, нито като каквото и да било. От януари т.г. поради здравословни причини се заседях повече у дома и постепенно възстанових стария вреден навик. Вече имам поглед върху сутрешните блокове с артистично разлигавени водещи, новинарските емисии, публицистичните предавания и реалити формати, както и върху затрогващо глупавите следобедни филми.

Страници

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев

dr.tonyfilipov (at) abv.bg

0885 233 691

Връзки

„Редута.бг” се обслужва

от счетоводна къща „Лавейа”

бул. Княз Дондуков”, № 49

Tel: +359 2 988 84 04

Mobile: +359 888 60 72 70
Mail: sk.laveia@gmail.com