Любослава Русева

И досега е загадка защо се реши тъкмо Николай Ненчев да се упражнява в областта на отбраната. Тайнствени са и причините, поради които премиерът Борисов все още не го е уволнил, въпреки че земеделецът непрекъснато произвежда недоразумения, а и сам по себе си е такова. При това твърде меко казано, защото става дума за наистина рядко съчетание между некомпетентност, суета и откровена глупост....

Из делниците на един луд (21-25 септември)

27 Септ. 2015 - 16:59

Цялата тази криза с бежанците ми е много загадъчна. Нещо и се губи, не е пълноценна. Проф. Иван Славов казваше, че когато в една държава работите се объркат, обикновено се прави клизма на евреите. А сега се объркаха работите на цяла Европа и Близкия Изток и няма еврейска клизма. Явно светът се променя. Не ли?

Макулатура

25 Септ. 2015 - 15:44

Общинските съвети днес нямат нищо общо с онези съвети от зората на демокрацията, в които се дебатираха идеи, ценности, тенденции и други възвишени заблуди. Сега в общинските съвети се говори само за пари. Уж какво е важно да се направи, уж кой може да го направи най-добре, уж защо е неотложно, но в крайна сметка – при кого да отидат едни пари.

Голямата европейска криза I

24 Септ. 2015 - 15:36

Имигрантската криза в ЕС е по-сериозна от тази с еврозоната, а готовността на елити и общества за реакция е ниска. В същото време, разпадът на цели общества в северна Африка и близкия Изток няма как да бъде третиран като временно неудобство. Става въпрос за множество дългосрочни предизвикателства, които няма как да бъдат решени със сегашните политически нагласи и секторни политики.

Из делниците на един луд (14-18 септември)

20 Септ. 2015 - 15:52

Депутати от долната камара на японския парламент се сбиха по време на разгорещен дебат. У нас това не може да се случи. Нашите депутати се отнасят помежду си като английски лордове. Извинете, сър, бихте ли бил така добър да ми подадете онова парче баница. С удоволствие, сър. Ще ви замоля вие пък да ми подадете онова кокалче… Съвсем примерно. И знаете ли защо? Защото „Съединението прави силата!”

Светотресение

19 Септ. 2015 - 17:44

Защо мигрантите са агресивни? – най-смущаващият въпрос с ненамерен засега отговор. Защото те са продукт на света на богатството и нямат никакъв друг изход да се измъкнат от мизерията и ужаса на войната, в които са ги натикали притежателите на богатството, освен да се заявят, да му покажат своето съществуване. Алчността е сляпа, те се опитват да я накарат да прогледне.

Драматизации на непредвидимостта

17 Септ. 2015 - 15:08

Непредвидимостта се оказва полезен ресурс за множество озовали се в относителна изолация правителства и режими. При някои това е дългосрочна политическа стратегия, с която целят опазване на собствения си статут, докато при други става въпрос по-скоро за тактически ход. С подобни маневри например Алексис Ципрас се опита да получи различни предимства в преговорите с ЕС и страните-членки, но така и не успя.

От „Аз съм Шарли“ до „Аз съм лицемер“

16 Септ. 2015 - 13:01

Френското сатирично издание „Шарли ебдо“ отново провокира, този път с карикатури, които изобразяват удавения тригодишен бежанец Айлян. Либералната общност изпадна в потрес, появиха се и призиви вестникът да бъде обвинен в подбуждане на престъпления от омраза. Карикатурите обаче съвсем не се гаврят с драмата на бежанците, а осмиват тъкмо самоетикетиралите се като либерали и тяхното лицемерие.

Из делниците на един луд (7 – 11 септември)

13 Септ. 2015 - 16:24

Хванали някаква пенсия да краде бордюри. Повтарям: бордюри. Повечето от вас вероятно са редили бордюри и могат да си въобразят как едно 68-годишно бабе вдига 70-килограмов бордюр. Пенсиите, не съм против да се включите във вторичното и третичното преразпределение на доходите, ама мислете малко, бе! Ще се изсипете! За една херния докторите искат 800-900 лв. само за избор на екип.

Борисов и Орбан – нищо общо

12 Септ. 2015 - 16:29

Орбан няма причини да доказва, че е бил демократ, това е истина общоизвестна. Каквито и завои да прави, той винаги черпи от самочувствието, че е тръгнал по пътя си от демократични позиции. Биографията на Орбан не му тежи, а точно обратното. И съвсем обратното при Бойко Борисов – неговата биография винаги ще му тежи.

Буфосинхронисти и бежанци

11 Септ. 2015 - 17:01

България трябва да приеме още 1 600 бежанци към вече договорените през юли 500. Това предвижда новата схема за преразпределение, предложена от Европейската комисия. Страната ни е готова да я изпълни, без да поставя условия. И най-вече – като дори се отказва да обвърже съгласието си с настояване за членство в Шенген. Така тя ще се окаже единствената източноевропейска държава, член на ЕС, която раболепно изпълнява указанията на „големите началници“.

Страници

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев

dr.tonyfilipov (at) abv.bg

0885 233 691

Връзки

„Редута.бг” се обслужва

от счетоводна къща „Лавейа”

бул. Княз Дондуков”, № 49

Tel: +359 2 988 84 04

Mobile: +359 888 60 72 70
Mail: sk.laveia@gmail.com