Тони Филипов, д-р

Радан му олекнало като чул, че Гоце ще подава оставка. "Пада ми голямо гайле. Знаете ли колко ми е било трудно да обяснявам на хората, като ме питат: „Какво правиш с Гоце?” И сега ще му олекне, ако примерно Петков смени Първанов. Истинският въпрос, Радане, е какво правиш с тия комунисти и рубладжии. А още по-истинският е какво правиш в коалиция, подкрепяна системно от ДПС.

Бащата на българската демокрация

28 Февр. 2015 - 12:07

В морално отношение вече сме нещо като Мъртво море – дълбоко под моралното равнище. Загубихме вече всякакво чувство за достойнство. И не знам откъде да почнем да си го връщаме… Може би първо трябва да си припомним кой кой е и какво му дължим. А не да продължаваме да гледаме безучастно как бивши мръсници раздават морал от телевизии и вестници. Извинете за грешката, няма бивш мръсник.

Споко, лапундери!

27 Февр. 2015 - 15:13

Хубаво е намерението на правителството да вкара „20-30 корумпирани властници“ в затвора. Още по-хубаво е, че за целта ще бъде създадено ново специализирано звено, в което ще работят поне 200 прокурори, следователи, оперативни работници от МВР и данъчни инспектори от НАП. Най-хубаво обаче е, че веднага можем да се досетим как ще приключи операцията. Никак.

Гръцките поуки: „Кой” яде кюфтетата и в Атина

24 Февр. 2015 - 10:45

Да развърже възела на олигархичната структура на гръцката икономика и да се пребори с клептокрацията - херкулесовска задача, с която не е сигурно дали Сириза е способна да се справи. Дори не е сигурно доколко искрени са намеренията на партията да разбие клиентелистките мрежи, които държат страната в примката си. Въпреки очевидните прилики със ситуацията в България, точно по тази линия най-малко се търсят паралели и поуки.

Левски за начинаещи

21 Февр. 2015 - 10:51

„Госпожо, защо ни карате да учим такива неща? Васил Левски е голям българин, неговото дело е велико, но то е несъвместимо с живота, който живеем. Можем да рецитираме всичко за него, ако жертвата му си струваше”, казал ученикът. В този момент учителката, освен че написала двойка на ученика, го и помолила да напусне часа, за да може той да бъде проведен спокойно.

Соцът няма да умре

20 Февр. 2015 - 08:42

„Вместо средна работна класа, гръбнак на модерното общество, комунизмът изграждаше блатото на тунеядците без занаят и професия, което щеше да бъде критичната маса на посткомунизма.” Партията тогава, днес – държавата, в оня лош смисъл на овладяна от сенчести интереси машина за реализиране на печалби, покровителства „верните и послушните” и не се доверява на „неспокойните, мислещите”.

Знание и въображение за българските потайности

19 Февр. 2015 - 11:15

Колкото по-дълго функционира „механизма за сътрудничество“ по въпросите на правосъдието и вътрешните работи между ЕС и България, толкова повече нараства броя на експертите, които не са убедени в неговата ефективна и цялостна полезност. Обикновените граждани обаче са на друго мнение, почти 80% от тях разчитат на него за реформирането на страната.

Из делниците на един луд (9-13 февруари )

15 Февр. 2015 - 17:03

Премиерът, какъвто си е шегоубиец, разказвал пред журналистите за перипетиите си с "Фалкон"-а. Как кръжал над София като "болен щъркел", а отдолу му „осветяват корема с прожектори като на гинеколог..." И журналистите много се смели. На какво се смели ли? Премиерът притежава онова чувство за хумор, което пречи на интелигентния човек да се смее с него и го принуждава да се смее на него.

„Чуй“! И виж!

12 Февр. 2015 - 12:08

Милиони българи имат истории за тези радиостанции, всеки си имаше своя дума за тях. Много си спомнят и как са ги слушали, почти легнали върху масата с допряно ухо до ВЕФ-а, за да чуват по-добре или пък затворени в някоя стая. Някои научаваха нови неща, други получаваха потвърждение за това, което вече знаеха. Студенти чуваха за първи път имената на големите западни теоретици на тоталитаризма.

Изгубени в пенсионната реформа

11 Февр. 2015 - 16:05

„Аз едва ли ще доживея до пенсия, какво да му мисля?” Това е един от най-често срещаните коментари, когато стане дума за бъдещето на активното днес поколение. То навлезе в прехода напълно неподготвено, заработвайки често пъти по неволя в сивия сектор, без да има изградена финансова култура, благодарение на която да погледне напред. А и как да я има?

Из делниците на един луд (2-6 февруари)

8 Февр. 2015 - 16:53

ДПС иска да се възстановят имената на турците, които смъртта е застигнала с българско име по време на Възродителния процес. За да се успокоели душите им. Доста глупаво. На оня свят всеки отива при Господ или при Аллах според вярата си, а не според името си. Чувал съм как се молят и християни, и мюсюлмани. И никога не съм чувал да съобщават на своя Бог името си. Ако без името Господ не може да ги познае, защо не му го съобщават?!

Страници

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев

dr.tonyfilipov (at) abv.bg

0885 233 691

Връзки