Коментар от профила на доц. Светлана Божилова във Фейсбук

Днес в Русия на Путин има едно, единствено правилно мнение, всички граждани трябва да мислят еднакво, да живеят в страх, че ако мислят различно, ще отидат в лагер или ги грози до 7 години заточение, ако произнесат думата война. Съвременната руска култура е подстригана, монотонна и мразеща прогнилия Запад. Около два милиона руски интелектуалци напуснаха Русия и се разпиляха по света. Това напомня процесите, дори ги надминава, след Великата Октомврийска революция. Ако днес се разхождате в центъра на Париж, покрай Сена, ще видите толкова пристани на руска култура – консерватория, изложбени зали, библиотеки. Руският език е обичан във Франция. Днес апологетите на Путинова Русия не коментират как в името на Велика Русия и защита на рускоговорящите в Украйна са прокудени над осем милиона украинци, убити десетки хиляди невинни жертви, много деца, как се унищожава материалната и духовна култура на Украйна, защото били слуги на Запада. Днес Русия е могъща и милитаризирана и просто ще смаже малките и слабите. Това е в пълен дисонанс с европейската култура и политика, където няма малки и големи, търси се толерантност, разбиране и единение, свобода и права за всички граждани. И тече непрестанен дебат около ценности и политики. Руската култура във вековете е ДИАЛОГИЧНА, световно признати писатели, художници, музиканти са събирали Изтока и Запада. Та великият Пушкин е творил на руски и френски, а Екатерина Велика е изградила красотата на своите дворци, летни градини и храмове благодарение на европейски творци и архитекти. Днес по площадите на Москва и Санкт- Петербург дефилират деца във военни униформи, носещи картонени танкове и самолети под звуците на песни, величаещи Русия. По-стряскаща гледка за съвременния европеец не бях виждала.
Откриването на Олимпиадата е невероятен повод за дебат за културните политики във всички възможни измерения. Франция хвърли невероятни предизвикателства към себе си и света, защото Олимпиадата е глобална сцена. Препратката към празненствата край Сена на Кралския двор и артистичната бохема при Краля Слънце сами по себе си са истинско предизвикателство. Самата програма на Откриването започна с музика на придворния му композитор, сред водни и цветни потоци, рисуващи френското знаме. И започна невъобразим съвременен спектакъл, изтъкан от пътуване в историята и културата на Франция, пълен с пъстроцветност – среща на танци, музикални пиеси, бурлеска и сатира. Творческият екип беше забравил, че шегата, иронията, сатирата изискват обща културна и лингвистична среда и тъкмо това беше недооценено. Вместо да пазят в тайна замисъла и реализацията, те трябваше да подготвят световната публика за това пиршество на идеи и послания. Забравиха и най- важното – Руската пропагандна машина, която отдавна беше подготвила прочита си за разпадащата се европейска цивилизация, пълна с пир на низки страсти, мрак, духовна пустота, чийто апотеоз са хомосексуализма, разгула, разврата и пълното отсъствие на морал. Само Путин, с множеството си бракове и незаконни деца, със замъците си за милиарди и Православието ще спасят света. Забъркаха дори религиозни институти, не се посвениха да употребят и християнската вяра. Пропагандата и нейните глашатаи по света и у нас пред нищо не се спряха.

МИТОЛОГИЯ И РЕЛИГИЯ

Ако за масовия зрител религията е своеобразен опиум, добре експлоатиран от глашатаите на Путиновата пропаганда, то е необяснимо как висши служители на религиозни институти не можаха да отличат религиозни от митологични сюжети. А в основата на европейската цивилизация са древногръцката митология и литература. Да не говорим за стенописите и изображенията под храмови куполи и скулптурни композиции във Ватикана, Рим, Флоренция и Венеция – все в родината на Европейския Ренесанс. Ще отмина жестокостта и кладите на Средновековието, защото те не са част от културния празник на Париж. Най-малко на църквата във всичките форми и измерения, й приляга да сее омраза и разделение, да се възползва от вярата и чувствата на хората и да анатемосва в името на морала. Неморално е да измъчваш, убиваш, да унищожаваш различния. Отсъствие на морал ли е радостта от живота, да бъдеш себе си, но да не пречиш на другия да бъде себе си, да уважаваш чуждите мисли и чувства, да се шегуваш, пародираш, да се надсмиваш над човешката природа. Ако приемем, че 15 минути от четиричасовия спектакъл са били крайно провокативни и нарушили традиционните представи за мяра, това не може да е повод за тоталното отричане на този изумителен спектакъл. В културната история на Франция смешното и трагичното винаги вървят ръка за ръка.

ЗА КРЕМЪЛСКИТЕ ГЛАШАТАИ У НАС

Дивя се колко са единодушни в оценките за културната Олимпиада. Всичко е пошло, грозно, посредствено, унизително за зрителите – костюмите, танците, хореографията, музикалните изпълнения, визуалната интерпретация на събитието. Няма и дума за благородните каузи и разказа за съвременния олимпизъм, за ролята на жените в създаването на по-добър свят. Няма нито дума за ценностите на европейската демокрация, вплетени във всички епизоди на визуалния разказ. Не се посвениха дори пред Селин Дион, която, борейки се с коварна болест, пя на живо под небето на Париж до Айфеловата кула, която също с раждането си се превръща в позор на Париж, а днес е символ на Франция. Позорно е да пишат журналисти, че е пяла тенекиено, сякаш има чорап в гърлото. А клипове от улиците на Париж да показват как французи и туристи скандират името й и се тълпят за автографи.
Български глашатаи на Путин, спрете да бъдете изкуствоведи и познавачи на европейската и френска култура и на православния морал.

Смешни сте, хайде на културен публичен дебат!!!

Как Путин ще ни спаси от упадъчната европейска култура

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top