Коментарът е на доц. Светлана Божилова, публикуван в профила й във Фейсбук:

Мантрата на ПП/ДБ от последната година “С толкова депутати това можем да направим!” не е вярна. Всички представителни социологически изследвания показват, че номер 1 в дневния ред на обществото е борбата с корупцията, а около 60 % подкрепят членството ни в ЕС и НАТО. Тогава защо не успяват да консолидират общността около тези каузи!?
Отговорът е повече от ясен:
1. Борбата с корупцията беше забравена по време на сглобката.
2. Делян Пеевски се превърна в основен говорител на евроатлантическата общност.
Лидерите прегърнаха забравения девиз “Целта оправдава средствата”…И така девет месеца, вместо принципен и дълбоко премислен текст за промени в Конституцията, около който да се търси квалифицирано мнозинство, включително с подкрепа от опозицията, се тръгна по обратния път – първо осигуряване на квалифицирано мнозинство, а после промените…Така поредицата от компромиси дискредитира както промените, така и философията на квалифицираното мнозинсво.
Днес лидерите на ПП/ДБ търсят в Декларацията си персонална подкрепа от депутатите, която е първооснова на квалифицираното мнозинство. Но Декларацията за законодателни решения в борбата с корупцията закъсня. Тя трябваше да бъде част от Обръщение към структурите на гражданското общество и демократичните формации веднага след изборите, а имаше три седмици мълчание. Лидерите трудно говорят за грешките си, а това е единственият път към връщане на доверието.И днес първо търсят подкрепа от институции и партии, а после – от демократичната общност. ДБ отдавна имат проблем с решителни и ярки лидери, въпреки участието в своите редици на хора с морален и професионален интегритет и авторитет. Защо не потърсиха при написването на Декларацията и мнения на конституцоналисти като проф.Екатерина Михайлова или от гражданския сектор? Защо не виждат по -далеч от близкото си обкръжение, имат ли център за стратегически анализи? Ако ПП са млада партия, то ДСБ имат дълга история. На този фон в последните седмици все по-ярко се откроява гласът на Кирил Петков – ясен, решителен, самокритичен и диалогичен. Време е за силни лидери! Демократичната общност е на ход.

https://www.facebook.com/almamateravivo

 

Има голяма демократична общност, но има дефицит на лидерство

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top