Купуването на гласове в предизборна компания е само видимата част на корупцията във висшите етажи на властта и политическата система. Разследващата журналистика е част от общите усилия на медиите и структурите на гражданското общество да бъдат коректив на всяка власт и своеобразно “куче-пазач” за функционирането на правовата държава.

Какво се случва днес и къде е разследващата журналистика? Социалните мрежи са пълни с информация за поръчители и изпълнители, както и за конкретни схеми по региони, изпращат се сигнали до МВР, но резултати почти няма. Къде са разследващите журналисти и имаме ли независими медии от политико-корпоративни интереси?

Разследващата журналистика се нуждае от защита на самите медии, от финансиране за работа на терен и под прикритие. Европейският регламент за свободата на медиите (2024 ) поставя акцент върху защитата на разследващи журналисти от институционален и политически натиск. За първи път в медийната регулация потърпевшите журналисти могат директно да потърсят защита в Европейския съд в Люксембург. Но сериозни разследвания на корупция във високите етажи на властта няма и няма. Имат ли тези медии звена за разследваща журналистика, които да защитават ефективно интересите на обществото!? Управителите на медиите намериха през годините процедури за освобождаване на знакови журналисти, достатъчно е да споменем имената на Генка Шикерова, Валя Ахчиева, Миролюба Бенатова. Само да припомня, че според документи на Съвета на Европа журналистите могат да запазят в тайна източниците си на информация дори и в съда. Има множество медийни практики в Германия и Франция, където медиите плащат големи глоби в съда, но защитават тайната на информационните си източници. Въпрос на политика на независимите медии, стига информацията да е доказано достоверна. У нас има остър дефицит на журналистически разследвания, а тяхната функция е поета то структури на гражданското общество – Антикорупционен фонд, Българските Елфи, сдружение БОЕЦ, BIRD. bg и малки алтернативни медии.

Един разговор в студиото на “Тази сутрин”в  бТВ ни припомни разследване на Мария Цънцарова за антиваксърската кампания на депутати от “Възраждане”, опасна за общественото здраве, при положение, че те и техните семейства са били ваксинирани. Последваха атаки от Костадин Костадинов, че това е неморален акт, че са изнесени незаконосъобразно здравни данни. Навярно лидерът на “Възраждане” не познава добре Закона за радиото и телевизията, където пише, че публичните личности имат по-нисък праг на защита на личния живот, пък и ваксинирането не е дори част от здравния статус. Става дума за двоен морал в ущърб на защитата на гражданите от Пандемията.

Разследващата журналистика и гражданското общество

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top